660 лв. данък за бургаските таксиджии след ожесточени дебати

10:33, 27 сеп 16 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинският съвет прие годишният данък за таксиметров превоз в Бургас да е 660 лв. Това стана след ожесточените дебати във и извън залата на местния парламент.

В началото на обсъжданията думата беше дадена на представителя на таксиджиите Любомир Ламбрев, който заяви, че браншът настоява данъкът да е 300 лв. Той изтъкна мотива, че разходите на таксиметровите шофьори ще се увеличат много с новия данък. Според изчисленията, като към него се прибавят плащанията за осигуровки, централа, гориво и ремонти, разходите на всеки таксиджия поотделно ще надхвърлят 7000 лв. По този начин няма да имат никакви приходи.

Има неоснователно завишени критерии за искането на 900 лв., заяви Ламбрев. Това ще доведе до бум на нелегалните превози. От друга страна, данък от 300 лв. ще накара такситата да се регистрират целогодишно.

Ламбрев заяви, че нямат намерение да правят калъбалък в Общинския съвет, но обстоятелствата ги принуждават.

Ангел Божидаров защити исканията на протестиращите и заяви, че той самият е бил таксиджия и знае много добре колко трудно се изкарва прехраната. 660 лв. данък, какъвто компромисен вариант предлага общинският съветник Димитринка Буланова от ГЕРБ, също е голям, смята Божидаров.

Съпартиецът му Бойко Миразчийзки предложи от името на НФСБ и СЕК годишният данък да е 480 лв.

Евгений Мосинов от БСП разкритикува, че предложението за новия данък не е обсъдено с представителите на таксиметровите компании. Ако това е било направено е нямало да се стигне до тази конфузна ситуация. По този начин се е подбил авторитетът на Общинския съвет. Протестът на таксиджиите е правилен и обоснован, смята Мосинов. Изказването му беше подкрепено с бурни овации от таксиджиите в залата.

Председателят на социалистите Николай Тишев сравни размера на данъка в други големи градове, където сумата е по-малка.

Димитър Людиев от ГЕРБ определи предишните изказвания като абсолютно популистки. Той каза, че мнението на браншовите съюзи е било чуто, преди да се вземе решението за размера на данъка. Той напомни за новите таксиметрови стоянки, които е направила Общината.

Думите на Людиев бяха посрещнати с изразено силно вербално недоволство от присъстващите таксиджии, което ядоса дори и кмета Димитър Николов, който на висок глас призова да се пази тишина. От своя страна председателят на местния парламент Костантин Луков предупреди, че ще прекъсне заседанието.

След успокояване на страстите Димитър Николов обясни как е взето решението за размера на данъка. Той определи предложението си като разумно и законоустановено.

Кметът припомни, че винаги е приемал таксиджии в кабинета си. Той призова за взаимно уважение: „С викове и крясъци доникъде няма да стигнем“, каза Николов.

След поредно бурно недоволство с викове председателят на местния парламент Костантин Луков нареди един от таксиджиите да бъде изгонен от залата. Това породи масово напускане и на останалите около 20 шофьори, присъстващи на сесията.

Страстите се нажежиха до червено, което накара кметът Димитър Николов да излезе извън залата заедно с протестиращите в опит да намери път за диалог. Той се опита да помири страстите, като убеждаваше таксиметровите шофьор да решат проблема с диалог с представителите на общинската администрация.

След около 10 минути пререкания напрежението поутихна, таксиджиите си тръгнаха, а шефът на Общинския съвет даде почивка. След това с гласуване беше прието предложението на общинския съветник Димитринка Буланова налогът да е в размер на 660 лв.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама