Над 2300 първокласници ще прекрачат училищния праг в Бургас на 15 септември

11:30, 12 сеп 16 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази година на 15 септември училищния праг в Бургас ще прекрачат 2372 първокласници. Възходящата тенденция продължава и потвърждава статута на града като един от тези с трайно нарастващо младо население. За сравнение - първолаците през 2015-та бяха 2225.

При най-малките са приети общо 2750 деца в яслена възраст и І-ва възрастова група в детската градина.

Няколко са иновациите, които вдигат нивото на бургаското образование тази година. По идея на кмета Димитър Николов се въвежда пилотно компютърно обучение за деца от ІV-та възрастова група /6-годишни/. Първоначално са включени 300 деца от детските градини "Звездица-Зорница", "Вълшебство" - централна сграда и филиал, "Здравец", "Слънце" и "Калина Малина" в кв. "Ветрен". В тази възраст малчуганите имат развито визуално мислене и умеят да работят в динамична среда. Обучението цели използването на технологиите като средство, а не като предмет в образователно-възпитателния процес, тоест ще се използват от учителя за формиране на знания по отделните образователни направления.

За реализирането на идеята за модерна детска градина ще се използва интерактивна хардуерна технология, която включва интерактивна дъска, лаптоп, мултимедиен проектор и индивидуални таблети за децата, които се използват дозирано, за кратки образователни задачи, визуализирани на интерактивната дъска.

Учителите в пилотните детски градини ще преминат специално индивидуално обучение за предстоящата работа с децата.

Тази есен две бургаски училища разкриват паралелки по дуално обучение за първи път в новата история на града. Това са Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" и Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов".

Продължава изпълнението на програмата за безплатно обучение по английски език в детските градини и подготвителните групи в училищата. През стартовата 2015-та в нея участваха 4290 деца  и 42-ма учители по английски език. През новата учебна година 2016-2017 ще бъдат включени и учениците от I-ви клас. Обучението ще е продължение на програмата по английски език, която децата са изучавали в четвърта група в детските градини. Помагалата са предоставени от Община Бургас. Обучението ще се извършва в училището, където учат децата, под ръководството на учители с необходимата професионална квалификация - във времето, отредено за занимания по интереси.

Децата ще се обучават по два часа седмично. Всички родители попълват заявление по образец, чрез което дават своето съгласие децата да се изучава английски език в групи по интереси.

Представителната извадка от 2677 попълнени анкети сочи, че 90,4 % от бургаските родители  одобряват чуджоезиковото обучение. Затова надграждането на програмата продължава и в периода 07.09.2016 - 01.10.2016 г. учителите, преподаващи в детските градини и в училищата, преминават поредно обучение по методиката на системата "Play and Talk with Echo".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама