София, Пловдив и Варна въвеждат бургаската система за прием на първолаци

18:38, 09 сеп 16 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Централизираната система за прием на ученици в първи клас в Бургас, която е въведена от пет години по заповед на кмета, ще бъде приложена и в другите големи градове в страната. Това е заявил зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов на семинар на просветното ведомство във Велиград.

„Общинският съвет в Бургас е взел решение за районите и се постига равномерност“, е обяснил зам.-министърът. Разговори за подобен ход вече са водени и в София, Пловдив и Варна, като е възможно промяната да влезе в сила от 2017/2018 учебна година.

При централизираната система основният водещ критерий е адресната регистрация. За целта общините в тези градове ще бъдат задължени да разработят електронна система.

В момента всяко училище само решава по какви критерии да класира и приема децата в първи клас, а документите се подават на място, като често има продължаващи с денонощия опашки. Има родители, които предпочитат да пътуват например до другия край на София всеки ден, за да може детето им да посещава избраното от тях учебно заведение. Единствено в Бургас по заповед на кмета от години има централизирана система за прием на ученици в първи клас, при която основният критерий е адресната регистрация. По този начин децата биват приемани в учебните заведения, които са най-близо до дома им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама