Гръцки поклонници очаровани от Несебър, снимат филм за града

13:01, 30 авг 16 / Любопитно 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Група от 40 гръцки поклонници, която бе на посещение в Стария Несебър, остана очарована от града и многото църкви. Сред акцентите в разходката на гостите от  манастира „Св. Лидия“ (до курортното селище Аспровалта) бяха действащата църква „Св. Успение Богородично“, „Св. Спас“ и „Христос Пантократор“. Освен че с очите си видяха красотите на полуострова, за Несебър поклонниците ще разкажат и във филм. Лентата ще се излъчи по тяхната телевизия „4 Епсилон“ - църковен канал, който показва живота в гръцките манастири. 

Гърците видяха забележителните средновековни храмове като част от обиколката им, свързана с църковната история на Черноморското крайбрежие, включваща градовете Несебър, Поморие, Созопол и Варна. Божиите служители всяка година посещават такива места не само на Балканския полуостров, а и по-далече. Тази година са фокусирали вниманието си върху „западния бряг на Черно море“, споделиха те. Гид в разходката им на полуострова бе д-р Евтелпа Стойчева, археолог, автор на „Златната книга на Несебър“.

Освен за културно-историческото наследство, гостите бяха информирани за развитието на града през годините, за 60-годишния юбилей на града като музеен, туристически и курортен комплекс от национално и международно значение, както и че от 33 години е част от листата на Световното културно наследство към ЮНЕСКО.

Посещението на гърците в Несебър е мотивирано от удовлетворяване  на духовни потребности. 

Групата се състоеше от архимандрит, двама игумени и монахини на възраст от 12 до 85 години. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама