Общинският съвет прие докладната за паметник на жертвите от комунизма в Бургас

12:08, 30 авг 16 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общински съвет - Бургас прие докладната записка за изграждане на мемориален знак в памет на жертвите от комунизма, който ще се намира  в градинката срещу Апелативния съд. Инициативата, която бе подета преди години от СДС –Бургас, а след това подкрепена и  от Реформаторския блок, вече е на крачка от своето реализиране.   Докладната за паметника бе приета  преди минути от ОбС  с 43 гласа за, двама против и един въздържал се. Аргументите на съветници от БСП, които се обявиха против, не срещнаха разбирането на нито една от останалите политически сили.

„Нека уважим чувствата, които са изпитали репресираните от тоталитарния режим, интернираните в лагери и убитите”, призова общинският съветник от Реформаторския блок Тошко Иванов.

Председателят на постоянната Комисия по култура и читалищна дейност също застана зад идеята.

„Днес е денят, в който Бургас трябва да замълчи и да почете  историческата памет на жертвите от комунизма”, заяви Веселин Пренеров.

По-рано през годината проектът на паметника бе  разгледан на сесия в Министерството на културата и върнат с препоръка за озеленяване около него. След изпълняване на изискването се състоя обществено обсъждане, а днес докладната бе приета и от Общинския съвет. Последната стъпка е проектът да бъде  изпратен за окончателно одобрение в Министерството на културата. Плановете са мемориалът да бъде изграден до края на 2016 г.

„Да помним злото, да не отмъщаваме за него, но да не допускаме то да се повтори”, е едно посланията, които ще бъдат изписани върху монумента, който ще е във формата на православен кръст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама