Бургас да има омбудсман реши Общинският съвет

09:59, 30 авг 16 25 453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургас да има омбудсман. Това реши местният парламент, като не прие предложението на група общински съветници от НФСБ и СЕК тази длъжност да се закрие.  

Според Ангел Божидаров от НФСБ функциите на т.нар. обществен посредник са абсолютно никакви. Той играе ролята на пощенска кутия, за която се дават 70 хил. лв. на година. „Или помислете да му увеличим правомощията, или няма никаква полза от него“, заяви той.

Думите му бяха подкрепени от колегата му и зам.-председател на местния парламент Георги Дражев. „Тази длъжност играе роля на отдушник, душеприказчик. Тя създава илюзията, че човек, отивайки при омбудсмана, то той може да му реши даден проблем. Това обаче не е вярно. Всеки един от общинските съветници има повече правомощия от него. Ако му дадем повече правомощия, то тогава общественият посредник би имал важна роля. Сега омбудсманът не е в състояние да реши конкретни проблеми“.

Бойчо Георгиев от ГЕРБ предложи да се изчакат законодателните промени в Народното събрание, тогава да се решава за обществения посредник.

Евгений Мосинов от БСП е на друго мнение: „Мисля, че омбудсманът е възможност за гражданите да имат достъп до властта. Ако хората не отидат при него, то те ще отидат пред вратата на кмета. Затова омбудсманът има важна функция. Истината е, че не можем да намерим достоен бургазлия за омбудсман, затова искаме да закрием длъжността, което е нелогично“.

Георги Манев от СЕК също заяви, че проблемът е, че не може да се намери убедителна фигура за тази длъжност. Според него бюджетът за омбудсмана никак не е малко – с него може да се построи една детска градина. Затова по-добре да няма такава длъжност.

В крайна сметка с 6 гласа „за“ и 22 „против“ предложението да се закрие длъжността на обществения посредник в Бургас беше отхвърлено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама