80 % от работните места в Бюрото по труда в Бургас са за учители

12:10, 27 авг 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 80 % от всички обявена работни места в Бургас са за образователната система – предимно учители и възпитатели. Това съобщи Златомира Гаджерукова, началник-отдел в Бюрото по труда в града.

Местата са предимно общообразователни – за детски градини. Търсят се хора с висше образование и начална училищна педагогика.

Интерес към позициите има, увери Гаджерукова. Хората обаче, които кандидатстват за тези длъжности, са преобладаващо между 40 и 50-годишна възраст. Младите хора с интерес към посочените професии са изключения. Една от причините за това е неособено високата начална заплата, която се предлага в сферата на образованието.

Към края на месец юли общият брой на регистрираните в Бюрото по труда в Бургас е 4077 души. Спрямо предходния месец се отчита намаление на безработните със 190 души, а в сравнение със същия месец на 2015 г. намалението е с 1046 лица, което е около 21 %.

През месец юли регистрираните безработни във всички бюра по труда в Бургаска област са 8561. Спрямо юни тази година има спад с 402 души. Сравнението с юли на миналата година показва намаление с 1913 души, или с 18.3 на сто.

Логично за летния сезон, равнището на безработица през този месец е най-ниско в община Несебър (1.2 %), следвана от общините Поморие, Приморско, Бургас, Царево, Карнобат, Созопол, Камено, Айтос и Малко Търново. В останалите три общини от областта безработицата е по-висока. Спрямо юни месец в 10 от 13-те общини се отчита спад на търсещите препитание. А в сравнение с юли 2015 г. във всички общини безработицата е по-ниска.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама