Парадокс: Онкоболните намаляват, разходите за онколекарства се увеличават

16:03, 26 авг 16 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За първото полугодие на 2016 г. спрямо 2015 г. има намаление на онкоболните в България с 5,18 %. В същото време разходите за онкомедикаменти се увеличават с 26 %. Как се получава тази парадоксална ситуация, проверяват от Надзорния съвет на Здравната каса, съобщи в Бургас подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева.

Тя съобщи за още един парадокс – че има лечебни заведения, в които един и същи лекарствен препарат за онкоболни е с 34 % разлика в цената.

„Именно за да може пациентите да не се оплакват и да получават тази медицинска помощ, а ние да можем да разширяваме обхвата както на лекарствата, така и на медицинските услуги като лъче- и радиохирургия, трябва да проверим и да видим къде се получава тази разлика. Как при по-малко пациенти с онкологични заболявания има драстично по-висок разход и разлика в цените. Ние нямаме право да санкционираме за всички неща, за които имаме информация, но ще изготвим доклад за тях както до министъра, така и до други институции. Защото наистина има фрапиращи неща, а не е нормално хората да се оплакват, че не получават добра медицинска помощ и ние всяка година да даваме все повече пари за нея, които да не знаем къде отиват“, каза Кръстева.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков отрече появила се информация, че с около 30 % е орязан бюджетът за лечение на онкоболни.

„Няма такова нещо. Това са средства, които са на централно управление, те не са лимитирани. И всичко, което бъде изработено – това касае онкологията, хемодиализата, ражданията, интензивните грижи – това са средства, които никога не са били с лимит и лечебните заведения ще получат онова, което са изработили като финансови средства. За нас са по-важни грижите за пациента“, категоричен бе Шарков.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама