Отвориха българския павилион в Шанхай от Бургас

15:44, 25 авг 16 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вторият български павилион с родни стоки заработи от днес в свободната търговска зона на Шанхай. Неговото откриване бе дадено с двустранна церемония, осъществена чрез телемост между Морска гара Бургас и китайския пристанищен град.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски посочи в поздравителен адрес, че този проект е успешен благодарение на общите усилия на всички участници в него. „Това е пример за успешните политики, които правителствата на България и Китай водят. Изключително съм щастлив, че именно в пристанище Бургас ще се разкрие вторият в Европа логистичен център за търговия с Китай. Надявам се скоро той да се превърне логистичен хъб не само за България”, се казва още в поздравителния адрес от министър Московски.

2015 г. беше изключително ценна за българо-китайските отношения, като положителното им развитие започна след участието на премиера Бойко Борисов в четвъртата среща на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа. За кратко време скорост набра и инициативата „16+1”. Вторият български павилион, който днес официално бе открит в свободната зона на Шанхай, е част от тази инициатива. Повече от 40 български производители вече предлагат там своята стока.

От Бургас в телемоста за откриването на българския павилион в Шанхай участваха производители от страната, представители на посолството на Китай у нас, заместник-министърът на земеделието Васил Грудев, директорът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа Васил Гелев, бургаският зам.-кмет Красимир Стойчев, председателят на Съюза на директорите на „Пристанище Бургас” Иван Капитанов и изпълнителният директор на порта Диян Димов, които отправиха поздравления до участниците в българския павилион. По време на тържествената церемония бе анонсирано и скорошното откриване на Логистичен център „Павилион 16+1” на територията на Бургаското пристанище.

Изпълнителният директор на бургаското пристанище Диян Димов, заяви по време на официалното откриване, че след разкриването на павилиона „16+1” в Пристанище Бургас стоките на страните от Централна и Източна Европа ще се обединяват и ще се изпращат по море или чрез железопътен транспорт до Китай. „Проектът „16+1” не е само търговия, той е образование, култура и туризъм”, посочи още Димов.

В края на събитието Веселин Василев, президент на компанията „Horizon software solutions” LTD, която е избрана за оператор на павилиона „16+1” в Бургас благодари на всички институции, които обединено работиха за успеха на инициативата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама