Община Бургас купува електромобили за 100 000 лв.

07:22, 24 авг 16 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Бургас обяви поръчка за доставката на два броя изцяло електрически автомобили за нейните нужди. Прогнозната стойност на поръчката е 100 000 лв. без ДДС.

Изискването е автомобилите да са фабрично нови, неупотребявани и да са от модел, който не е спрян от производство. Превозните средства следва да са тествани с гаранция и доказан произход, окомплектовани съгласно чл. 139, ал. 2 от Закона за движението по пътищата, пълноразмерна резервна гума, крик и комбиниран ключ за гуми, да се придружават от необходимите за регистрацията им документи, гаранционна и сервизна книжка, както и инструкция за експлоатация, всички на български език. Колите трябва да отговарят на техническите стандарти в ЕС или еквиваленти.

Кандидатите за изпълнители имат срок до 26 септември тази година, за да подадат своите оферти за участие.

Купуването на двете машини е стъпка в обявеното намерение на Община Бургас постепенно да обнови своя автопарк и той да бъде съставен само от електромобили. Дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” вече ползва закупен електромобил „Рено Туизи“. Двуместното возило се използва за обходи на Морската градина, за да се съблюдава спазването на реда и паркирането в нейната периферия.

В началото на лятото Общинският съвет даде съгласие ОбщинаБургас да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ от Националния доверителен екофонд по Инвестиционната програма за климата за насърчаване използването на електромобили, за закупуване на два електрически автомобила за нейните нужди. В тази връзка Общината има разработена и приета от местния парламент Стратегия за устойчиво енергийно развитие 2011 – 2020 г., в която една от дефинираните цели е намаляване на емисиите от въглеродният диоксид с 25 % до 2020 г., както и специфичната цел да се стимулират алтернативните начини на придвижване и изграждане на нова култура на градска мобилност, щадяща околната среда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама