Бургаски ученик с бронзов медал от най-престижния математически форум в света

15:52, 16 авг 16 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С бронзов медал от 57-мата международна олимпиада по математика в Хонг Конг се завърна в Бургас десетокласникът Атанас Динев. Той е възпитаник на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“.

Атанас бе част от националния отбор, избран да представи България в най-елитния международен математически форум. Всичките ни шестима представители завоюваха медали и успяха да изведат България на престижното 18-то място в жестока конкуренция от 117 държави и над 600 участника.

Годината се оказа изключително успешна за младата бургаска надежда, за чиято подготовка се грижат преподавателите по математика Магдалена Янева и Динко Раднев. Освен че успя да се представи отлично на контролите за определяне на национален отбор за Хонг Конг и да се завърне от там с медал, Динев завоюва сребърен медал на Балканиадата по математика и първо място на Националната олимпиада по математика в София.

Успехите му не останаха незабелязани за училищното настоятелство към бургаската математическа гимназия и Динев получи една от стипендиите за предстоящата учебна година.

Любопитен факт е, че един от ръководителите на националния отбор за тази олимпиада е също възпитаник на бургаската математическа гимназия. Александър Макелов е познат като едно от златните момчета на България, което донесе множество медали и награди на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ по време на своето обучение. Отличното представяне на Александър по международните математически форуми му донесе покана за обучение в Харвард, а понастоящем бургаската гордост прави докторантура в Масачузетския технологичен институт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама