„Зебри“ в Бургас, указващи накъде да гледат пешеходците, предлага Живко Табаков

07:26, 16 авг 16 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Надписи „погледни наляво” и „погледни надясно” да се поставят на пешеходни пътеки в Бургас. Това предлага общинският съветник Живко Табаков в докладна записка, входирана в местния парламент. Целта е гарантиране на по-голяма безопасност и съхраняване на живота и здравето на пешеходците.

Като мотив за предложението си Табаков посочва данните на Областната дирекция на МВР – Бургас за периода от 2013 г. до 30 юни 2016 г., според които настъпилите ПТП-та на пешеходни пътеки в града са 100, с 5 загинали и 110 ранени. Голяма част от инцидентите са причинени поради невнимание и нарушения на правилата за движение по пътищата от страна на пешеходците, най-често заради внезапно излизане на платното, без да спрат и да се огледат.

За подобряване на контакта „водач-пешеходец“ в редица европейски държави се прилагат  нискоструващи, но високоефективни мерки. В Англия на пешеходните пътеки и преходи за пешеходците се изписва изразът „погледни надясно”, „погледни на ляво”. В Холандия, 15-20 метра преди пешеходните пътеки, се нанасят напречни линии, които предупреждават водача, че наближава „зебра“. В Швейцария пред училищните заведения се поставя предварителна маркировка, че наближава зона с интензивно пресичане на деца. В много страни се прилагат и измерители на скоростта, които посочват на водача скоростта, с която се движи неговият автомобил и др. За безопасността при преминаване през кръстовища в редица страни се използват мини кръгови кръстовища, изнесени бордюри, повдигнати кръстовища и др.

От всички известни положителни практики обаче с най-голям ефект и възможности за бързо реализиране на голям брой обекти е използваният надпис в Англия „погледни наляво”, „погледни надясно”, пише Живко Табаков. Така първото нещо, което виждат пешеходците, преди да слязат на платното за движение, е този надпис.

Подобна инициатива е разработена на територията на градовете Русе, Шумен, Пловдив, Самоков и Варна съвместно с Международната асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи.

Средствата, които са необходими за осъществяване на идеята, са минимални. Прогнозната стойност на изпълнението е около 800 лв., в които са включени изготвянето на шаблона за надписите, необходимата боя, както и трудът. Тази сума може да спести стотици хиляди левове, които здравната ни система плаща за пострадалите пешеходци в случай на пътнотранспортно произшествие. Надписите са красиви и от естетична гледна точка, защото жълтият цвят създава свежест и слънчево настроение на фона на сивия асфалт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама