Безплатни прегледи за хепатит ще има на Флората в Бургас

14:08, 28 юли 16 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По повод Световния ден за борба с хепатит, 28 юли, в Казиното в Бургас се проведе пресконференция с участието на специалисти в тази област, както и Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист“. Сред присъстващите бе и зам.-кметът по здравеопазване, социални дейности и спорт - д-р Лорис Мануелян, който откри брифинга с думите: „Традиционно, вече от 7-8 години, ние всяка година отбелязваме Световния ден за борба с хепатита и естествено, тази година няма да го пропуснем. Ще отбележим този ден с много мероприятия, които са свързани и със скрининга на хора, които боледуват от хепатит, както и с промоция на здравето, във връзка с хепатита. Вече имаме достатъчно опит в това отношение“

Според статистиката, повече от 110 000 българи са болни от хепатит С, но само 5% от тях знаят това. Най-често инфектираните с хепатит В или С впоследствие развиват чернодробна цироза. Алкохолът, пушенето, приемането на вредни химични съставки и неправилното хранене увреждат директно черния дроб. По време на пресконференцията бяха представени някои от най-новите тенденциите в лечението на болестта както у нас, така и в света.

Специалистът по хепатогастроентерология проф. д-р Искрен Коцев припомни, че Хепатит В се предава по кръвен път, по полов път, както и при раждане от преди 1992 г. След това всички новородени деца задължително се имунизират срещи хепатит. Децата, които са родени преди 1992 г. от майки, незнаещи, че са носители на вируса, има вероятност да са със скрита инфекция. За разлика от А и В, Хепатит С се предава само по кръвен път. Заразяването може да се предаде чрез операции, преди 1992 г. чрез кръвопреливане, хемодиализа и трансплантация, посещение при зъболекар, козметични и разкрасителни процедури като маникюр, педикюр и др., татуиране и пиърсинг, акупунктура и вендузи, както и нестерилно инжекционно оборудване. Днес между 16 и 21 часа на Флората ще има мобилна станция, в която ще се извършват безплатни прегледи за хепатит.

Скринингови изследвания за хепатит В и С ще се извършат днес от 16:00 до 21:00 часа в Морската градина, близо до Флората. Тестовете са безплатни и напълно анонимни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама