Мъж тръгна със 100-годишен мотор от Бургас към София заради хепатита

11:44, 28 юли 16 / Любопитно 25 601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Любителят на ретро мотори Васил Георгиев ще прекоси цяла България на 100-годишен мотоциклет. Тази сутрин Васил тръгна от двора на Инфекциозното отделение към МБАЛ – Бургас. Целта му е да популяризира превенцията срещу болестта хепатит. Днес е Световният ден за борба със заболяването, а каузата на Васил Георгиев е повече от лична. Наскоро негов приятел е починал от хепатит. Бащата на Васил също е починал след усложнения, причинени от вируса.

„Статистиката е много страшна и за това искам да мина от единия край на България до другия, за да разберат хората колко е коварна болестта. Хепатитът е 100 пъти по-заразен от СПИН, по-устойчив. Много често симптомите се изявяват след третия или шестия месец, когато е късно за лекарска помощ. Който не се е сблъсквал с болестта, не знае колко е коварно. Засяга черния дроб, а той извършва над 500 функции в организма“, обясни Васил.

За акцията си младият мъж е избрал мотоциклет, изработен точно преди век. Смята, че с ретро мотор хората ще му обърнат по-голямо внимание. „Когато се спрат да разгледат мотора, ще видят и надписа на светлоотразителната ми жилетка“, обясни още Васил Георгиев.

От 1992 г. ваксината срещу хепатит В е включена в имунизационния календар на България. От тогава се наблюдава намаляване на случаите. В момента основно боледуват по-възрастните хора, обясни началникът на отделението по инфекциозни болести към МБАЛ – Бургас д-р Иван Йотов. За хепатит Б има лечение, но когато то протича мълниеносно или се превърне в хронично, не може да се контролира, обясни медикът. За хепатит С пък въобще няма ваксина. Той се предава основно по кръвен път. Освен наркомани, от хепатит С боледуват и хора, заразени при медицински манипулации. Лечението за тази форма на болестта е изключително скъпо. На този етап кръвните тестове за ранно диагностициране остават основна форма за превенция, обясни още д-р Йотов.

Днес Васил Георгиев ще пътува по АМ „Тракия“ , а крайната му цел за деня е Пловдив. Утре той ще продължи с акцията си, като се очаква да пристигне в София в ранния следобед. Пътешествието ще продължи два дни, защото моторът, с който пътува, не може да развие висока скорост. Това е първото голямо пътуване на Васил с мотоциклета Bianchi 500. Историята на самия мотор също е много интересна. Донесен е в България от войници, участвали в Първата световна война. Васил го реставрира от 5 години. Всички части по него са оригинални, включително и дървените ръкохватки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама