Митко Иванов: Спорен паметник на Коджакафалията не трябва да се прави

18:14, 27 юли 16 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Спорен паметник на Александър Георгиев-Коджакафалията не трябва да се прави. В този смисъл напълно се присъединявам към позицията на Община Бургас“.

Така коментира за Topnovini.bg председателят на Дружеството на художниците в града Митко Иванов решението на Общината да прекрати конкурса за изграждането на паметник на Коджакафалията заради разразилите се остри спорове сред бургаските художници и общественици за това доколко избраният проект е копие на оригиналния каменен монумент с кръст от 1916 г. Преди дни от Инициативния комитет за възстановяване на паметника, в който участва и Митко Иванов, изпратиха писмо до кмета Димитър Николов, в което описват рязко разминаване между зададените изисквания в поръчката на Община Бургас и концепцията на избрания за изпълнител проект на ДЗЗД "Александър Георгиев Коджакафалията-2016".

„Ако това ще бъде паметник, на който ще ходи половината Бургас, а другата половина демонстративно няма да ходи, то как би могло това да бъде монумент на Бащата на Бургас. Това не бива да се допусне. В този смисъл всички настоящи и бъдещи решения, които способстват да не се направи спорен паметник, за мен са добри“ – заяви Митко Иванов.

Според него и трите страни – Общината като възложител, спечелилият екип и написалите писмото против решението граждани, художници и архитекти, са имали своите аргументи. Община Бургас е успяла адекватно да реагира, като се е постарала да не взима страна, да бъде максимално обективна и да се върви в посока към паметник, който да стане един от бъдещите символи на града. В крайна сметка обаче се е стигнало до спорове с размяна и на остри реплики. Затова крайното решение за прекратяването на конкурса е един добър изход от всичко това, което се е случило, твърди председателят на бургаските художници.

Все пак Митко Иванов смята, че още има вариант спорещите страни да постигнат консенсус и в крайна сметка проектът да се осъществи. Според него вариант за това е да не се обявява конкурс, а да се направи проект от самата Община Бургас.

„Защото това не е творчески паметник, който се ражда в главата на твореца в безсънните нощи или в бдението му в ателието. Това е точно копие, реплика на оригиналния паметник на Коджакафалията и Общината би могла да хвани тези изходни данни, да направи един перфектен 3D чертеж, който да се представи на екипи. И те да кажат: „Аз мога да го направя за 90 хил. лв., аз за 65 хил. лв., аз за 50 хил. лв.“ В този проект на Общината да бъде описано много стриктно какво трябва да се направи. И тук аз не виждам как подобно решение може да предизвика спор“ – сподели Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама