Разследват футболни фенове на „Цървена звезда“ за побой над полицаи и почиващи в Слънчев бряг

14:47, 26 юли 16 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Несебърската районна прокуратура ще разследва сръбски фенове на футболния отбор „Цървена звезда“ за побой над двама полицаи и на почиващи в Слънчев бряг. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Бургас.

В периода 05:00 – 07:00 часа днес са получени множество сигнали на тел. 112 за сбиване в дискотека „Викинг“ в посочения курортен комплекс. Установено е, че въпросните футболни фенове са причинили леки телесни повреди на полицейските служители И. З. и Д. Г., както и на двама граждани – Г. Х. и М. Т. Във връзка с инцидента, в Районното управление в Несебър са започнали две досъдебни производства срещу виновните лица.

За побоя над полицаите законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до пет години, а за другото деяние – „лишаване от свобода“ до три години.

В 05:07 часа в РУП Несебър е получен първият сигнал за сбиване между чужди граждани до бар „Валхала” в Слънчев бряг, като на място са били изпратени  велопатрули.

Около 05:15 часа е било получено ново обаждане за сбиване и нанасяне на побой над полицейски служители. Към мястото на инцидента са били пренасочени всички налични полицейски наряди и служители. Установено е, че на двама служители от ОД МВР Бургас са нанесени рани, хематоми в областта на главата и порезна рана около 10 см. в теменната област, която е получена, след удар с палка.

В помощ на полицейските служители се включили и граждани (служители в търговски обекти), като трима от тях са пострадали. Налице са данни, че единият от тях е с фрактура на ръката, фрактура на крака и повърхностни рани, поради което пострадалият незабавно е бил отведен в болнично заведение за хоспитализация.

Независимо от произведените от полицейски служител във въздуха на 4 изстрела със стоп патрони със служебното си оръжие „Макаров”, лицата, участващи в сбиването, не са преустановили своите действия, а още по-агресивно продължили да нападат полицейските служители и граждани. При пристигането на останалите полицейски наряди сбиването е било преустановено, лицата побягнали, като в последствие са били задържани 9 сръбски граждани футболни фенове на сръбския отбор „Цървена звезда”.

За започналите две досъдебни производства е уведомен дежурния прокурор при РП – Несебър.

До настоящия момент, по указание на наблюдаващия прокурор, в качеството на свидетели-очевидци са разпитани петима български граждани и четирима полицейски служители, извършват се разпознаване на лица, разпити на свидетели, назначени са съдебно-медицински експертизи и оценъчни такива. Иззети са видео-камери от района на инцидента. Четирима сръбски граждани са отведени за медицински преглед, а двама са задържани в РУП Бургас за срок от 24 ч. по см. на ЗМВР.

На същата дата около 07:00 ч. е получен сигнал от тел. 112 за счупено стъкло на лек таксиметров автомобил пред хотел „Роуз Гардън”, управляван от български гражданин.

На място са били изпратени служители на РУП – Несебър. Установено е, че сръбски граждани – отново футболни фенове на сръбския отбор „Цървена звезда”, са започнали да нанасят побой на водача и удари по автомобила. Пострадали са и двама български граждани, оказали съдействие на таксиметровия шофьор. По случая са задържани 8 сръбски граждани във връзка с извършеното престъпление.

По двете образувани дела до настоящия момент са задържани от ОД МВР Бургас 45 сръбски граждани - футболни фенове на сръбския отбор „Цървена звезда”, от които 16 с установена самоличност. 

По досъдебните производства предстои анализ на събраните доказателства, като при налични такива предстои повдигане на обвинения срещу виновните лица и за по-тежки престъпни състави.

За започналите наказателни производства е уведомена Апелативна прокуратура Бургас и Главния прокурор на Република България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама