Всички 13 общини в Бургаско искат да се включат в Организацията за управление на туристическия регион

14:38, 26 юли 16 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
И 13-те общини в Бургаска област са изявили готовност да се включат в Организацията за управление на туристическия регион (ОУТР). Новината съобщи председателят на Комисията по туризъм в Общинския съвет и съветник на министъра на туризма Живко Табаков. По думите му, кметовете на всички общини от район "Южно Черноморие" са дали своето съгласие по идеята, залегнала в Закона за туризма и подкрепена от бургаския кмет Димитър Николов.

„Идеята е да се даде индивидуалност на тези туристически райони да вземат своите решения по отношение на концепция и по отношение на маркетинговите си стратегии. Нашият туристически район е най-малък географски, но най-голям като база и като приходи от туристически услуги. В работната група още при създаването на самата концепция бяха включени почти всички представители на морските общини и при започването на разговорите вече имахме много голяма подкрепа“, сподели Живко Табаков.

Чрез участието си в ОУТР морските общини виждат една по-добра възможност за заетост и за запълняемост на своята леглова база, а другите неморски общини – възможност за по-добър поминък и за много по-добро развитие на техните туристически продукти.

В концепцията на организацията има два основни туристически продукта за развитие на Бургаския регион – морският и културният туризъм. В разширената специализация се включват още морски рекреативен туризъм, всички видове културен туризъм, приключенски и екотуризъм, здравен, селски, религиозен и поклоннически туризъм. Към тези видове туризъм се обмисля да се прибавят и яхтеният, и круизният.

До началото на септември тази години всички кметове трябва да са се запознали със Закона за туризъм и да се създаде учредително събрание, на което да се излъчи управителен и контролен съвет на ОУТР.

През август предстоят срещи и с НПО-ата, регистрирани по Закона за туризма. Те ще бъдат поканени на разговорите, за да се намери едно балансирано решение на функционирането на район "Южно Черноморие".

„Създаването на един такъв туристически район ще обедини всички ресурси на общините. Затова е много важно той да мине през всички общински съвети, за да могат да се заложат бюджети за 2017 г. Да бъдат формирани работни групи, които да кажат кой е най-приоритетният продукт на всяка от общините поотделно, който да се популяризира. Важно е да можем да създадем рекламни материали и да заявим участие на туристическите борси, на които Министерството на туризма вече е дало заявки за присъствие“, каза Живко Табаков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама