Няма да екстрадират издирвания за тероризъм кюрд, заловен на летище Бургас

14:09, 26 юли 16 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският окръжен съд не допусна екстрадицията на Микаил Алмис, издирван в Турция за тероризъм. Вместо това бе потвърдена взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ до влизане в сила на настоящото решение. След това Алмис ще бъде освободен незабавно, ако не бъде задържан на друго основание.

Извън компетентността на настоящия съд е да разглежда въпроси по съществото на престъплението, в което е заподозрян Микаил Алмис.

Окръжен съд – Бургас, в изпълнение на компетентността си по чл. 17, ал. 5 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА), установи, че искането на турската прокуратура се базира на съдебна Заповед за задържане по дело в гр. Малатия, Република Турция (компетентен по чл.10 от Закона за борба с тероризма). В този документ е посочено престъплението, в което е заподозрян Алмис. Касае се за престъпление, което е свързано с „…членство във въоръжена терористична организация…“. Посочената дата на деянието е 15 юли 1994 година.

Търсейки аналог на посоченото в заповедта престъпление по българското законодателство, преценявайки основните признаци на описаното деяние и съобразявайки се с изискванията на чл. 2, ал. 2 НК, Окръжният съд на Бургас намира двойна наказуемост, съответстваща на чл. 109, ал. 2, вр. ал.1 НК, а именно – ал.2. Нормата на закона в посочената редакция е най-благоприятна за исканото лице, основно заради тежестта на предвиденото наказание и свързаната с това давност за наказателно преследване.

Съдът констатира, че Микаил Алмис не принадлежи към кръга от лица, посочени в чл.6 от ЗЕЕЗА.

Бургаският окръжен съд установи абсолютно основание за отказ да изпълни екстрадицията, свързано с чл.7, т.6, пр.2 от ЗЕЕЗА.

Съобразно с текста на чл. 80, ал.1, т.3 НК и инкриминираната дата – 15.07.1994 г., се констатира, че погасителната обща преследвателна давност е изтекла на 15 юли 2004 г., а абсолютната преследвателна давност е изтекла на същата дата през 2009 г., по българското законодателство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама