Не рибарите, а сонарите били виновни за смъртността при делфините

19:53, 25 юли 16 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Към момента няма констатиран улов на делфини от рибари. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Янчо Янев, който взе участие в кръгла маса на тема „Смъртността на делфините и влиянието на риболова върху популацията им“, която се проведе днес в Бургас.

„От началото на годината инспекторите на Агенцията са извършили 3954 проверки в Черно море. От тях 489 са на улов на калкан”, уточни Янев.

Становище, че не може да се обвинява рибарската общност за смъртта на делфините, изразиха и от НПО „Черноморска изследователска програма НОЙ“. Председателят на неправителствената организация Аспарух Стоянов посочи, че за периода 2014 – 2015 г. са проведени теренни наблюдения на икономическата зона на Черно море съвместно с партньори от Великобритания, Румъния, Австрия, Гърция и Израел. Обследвани са над 34 000 кв. км с 4 самолетни и 3 корабни мисии и са изготвени редица анализи, сред които и такъв за смъртността сред китоподобните.

По време на теренните наблюдения през юли 2015 г. са се провеждали интензивни военни учения, с над 30 кораба, в райони, където животните се размножават. Още първите дни след военните учения е започнало изхвърлянето на делфини. Като основен враг на делфините Карастоянов посочи сонарите.

Той поясни, че и след военноморското учение „Бриз 2016“, което се проведе през този месец в Бургаския залив, е отчетено засилено изхвърляне на трупове на делфини.

Карастоянов добави, че е показателен фактът, че бозайниците се опитват да излязат на сушата, за да се спасят от смъртоносния за тях шум от сонарите, който причинява силни мозъчни кръвоизливи. Те влияят и на миграционния път на рибата в Черно море, който води и до намаляването на улова, но и до намаляване на основната храна на делфините.

От РИОСВ – Бургас поясниха, че не може да се направи категорично заключение за причината за смъртните случаи, защото аутопсия може да бъде направена, ако трупът е намерен до 24 часа след смъртта на животното, а намерените от тях са силно разложени. Експертите им са категорични, че само по външни белези не може да се твърди за причината, но добавиха, че делфините нямат външни признаци за насилствена смърт.

Янчо Янев припомни, че предстоят да бъдат направени промени в Закона за рибарството и аквакултурите. „По време на работна група тази седмица с бранша ще обсъдим измененията”, каза още той. Янев подчерта, че на срещата ще бъдат поканени и представители на неправителствения сектор.

Представители на риболовния бранш се обединиха около декларация до премиера Бойко Борисов, в която се обявяват против забраната за улов в районите с повече делфини, каквато поиска министър-председателят след среща с екоорганизации в столицата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама