БСП и РБ на едно мнение: Забраната за голите и босите в Бургас – само в градския транспорт

16:21, 25 юли 16 / Политика 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
БСП и Реформаторският блок се оказаха на една обща позиция по отношение на предложението на общинския съветник от ГЕРБ Румен Ангелов, който иска да бъдат налагани глоби от 100 до 300 лева на тези, които ходят в „неприличен външен вид“ по централните улици на Бургас. И левите, и десните са на мнение, че забраната мъжете да не ходят боси и голи до кръста, а жените по бански трябва да важи единствено за градския транспорт, но не и за улиците.  

„Между другото, аз не знам как ще спрем идващите от плажа към ул. „Богориди“ да бъдат облечени. Защо забраната да се ходи гол до кръста ще важи само за централната градска част, а не за комплексите „Изгрев” и „Меден рудник” например“, пита Евгений Мосинов от БСП. Той определи тази забрана като дискриминационна и добави, че няма как тя да се обясни и на самите туристи, особено на чуждестранните.

„Ще караме УКОРС да се кара с хората по „Богориди“ ли“ – недоумява Мосинов. Според него тук няма политика. Става дума за моралното право да оценяваш чуждото поведение. Той посочи и това, че тази докладна измества други много по-сериозни проблеми в града.

По думите му, законосъобразността на тази забрана е доста спорна и в момента се борави с една много тънка граница между правото и морала. Това как се обличат хората на публични места и как обществото се отнася към тяхното облекло, е въпрос на морал.

„Аз мисля, че общинските съветници не сме на ниво да бъдем морални цензури. Съгласен съм, че това е неприлично, но обществото, със своето негативно отношение, трябва да реши този проблем“, коментира още Евгений Мосинов.

„Като туристически град се опитваме да привлечем летовници, а в същото време искаме да ги санкционираме заради неподходящо облекло. Приличният външен вид е морална категория. Освен това - как да обясниш на чужденеца, който е седнал на заведение в центъра и харчи парите си за почивка в Бургас, че трябва да плати 300 лева глоба, защото е без тениска? Дали следващата година този човек ще се върне отново тук?”, пита общинският съветник от Реформаторския блок Тошко Иванов.

Той предлага, ако утре мнозинството в Общинския съвет приеме глобите за неприлично облекло в центъра, в бъдеще всеки т.нар. нарушител да поиска да му бъдат взети GPS координати и на място да бъде повикан геодезист, който да установи точната му локация. Според Иванов в момента се получава така, че преминаваш пешеходната пътека след Гъбката по бански и вече си в нарушение, изминаваш ул. „Алеко Богориди”, завиваш по ул. „Антим I” и изведнъж не си нарушител, но все още си по бански и всички те виждат.

Смисълът на приемането на наредби е те да са ефикасни и да се осъществява контрол и регулация. Именно поради тази причина групата на Реформаторите в местния парламент се обединява около предложението забраната да важи единствено за градския транспорт. Допълнението е входирано от д-р Георги Митев при разглеждане на докладната записка в постоянната Комисия по опазване на околната среда, земеделие и храни.

„От чисто хигиенни съображения не е приятно за останалите пътници, когато мъж се качи без тениска в автобуса или някой с мокър бански сяда на седалките, а краката му са в пясък”, заявява д-р Митев, който е шеф на Агенцията по безопасност на храните в Бургас.

Реформаторите заявяват още, че ако целта е да бъдат контролирани няколко здрави момчета, които ежедневно демонстрират мускули, минавайки през най-оживените улици, то те могат да бъдат спирани и от екипите на полицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама