Втори линеен ускорител ще заработи в бургаския онкодиспансер

14:50, 22 юли 16 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Втори линеен ускорител ще заработи в бургаския онкодиспансер наесен. Високотехнологичното съоръжение беше доставено преди дни и през летните месеци ще бъде монтирано, калибровано и тествано.

„Това е важна новина за пациентите и техните семейства, защото няма да се чака за процедури толкова дълго, колкото сега. Първият ускорител, който монтирахме в Комплексния онкологичен център, работи на максималния си капацитет, така че с втория повече пациенти ще имат достъп до тази важна за лечението им апаратура“, каза кметът Димитър Николов.

Двата ускорителя ще се намират в непосредствена близост един до друг. За втория е изграден допълнителен бункер, обезпечен с всички необходими комуникации.

„Едновременно с осигуряването на новия ускорител увеличаваме броя легла в Отделението по медицинска онкология. Затова ще назначим допълнително терапевти, лекари и медицински сестри, срещу добро заплащане“, заяви управителят на Комплексния онкологичен център д-р Христо Дечев.

Когато новият линеен ускорител заработи, се отваря възможност за надграждане функциите на първия. В системата му ще бъде добавен нов софтуер, който дава възможност да се извършват процедури по радиохирургия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама