Подобряване на транспорта и преместване на автобусна спирка искат жителите на с.Твърдица

07:26, 30 юни 16 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преместване на автобусна спирка, подобряване транспорта по направление Бургас – село Твърдица и ремонт на пътя с. Твърдица – местност Батака – това са трите искания на жителите на селото. Те са изпратили писмо до председателя на Общинския съвет Костантин Луков, както и подписка.

В Твърдица има две автобусни спирки, като едната е в центъра, а другата – до Стопанския двор на входа на селото, в посока с. Маринка. Поради отдалечеността на втората спирка, автобусите, които обслужват линия № 18, пътуваща по маршрута Бургас – Маринка – Твърдица, към настоящия момент спират на Т-образното кръстовище. Спирайки на това място, те запушват движението на автомобили, които пътуват от улицата в посока главния път. Според жителите на селото, съществува реална заплаха за здравето и живота на пътниците, които са принудени са вървят по шосето поради липсата на тротоари. През зимата и тъмните части на денонощието предпоставките за инциденти са още по-високи.

„Нашето предложение и желание  е спирката до Стопанския двор да бъде преместена между двете улици, разположени вдясно на пътното платно, когато се влиза в село Твърдица от село Маринка. Теренът там дава възможност да бъде обособен джоб, където да спират автобусите и слизането на пътниците да става безаварийно“, обясняват в писмото си хората.

Село Твърдица се намира на 5 километра от най-големия бургаски комплекс  - „Меден рудник“. Въпреки краткото разстояние, стигането до комплекса за ползващите обществения транспорт се превръща в истинско предизвикателство. Автобус № 18А, който минава през „Меден рудник“, го прави два пъти през деня на определени часове според разписанието на общинския превозвач „Бургасбус“. В комплекса учат много деца от с. Твърдица, там има и болница и магазини. За да стигнат обаче до „Меден рудник“, хората, живеещи в селото, минават за по-напряко през квартал „Победа“, където слизат от автобус № 18. Цената на билета за този автобус от Твърдица до Бургас струва 2,80 лева. След това пък се качват на автобус № 211, чийто билет е един лев.

„Освен че губят време, хората си увеличават и разходите. Отиване и връщане излиза 7,60 лв. Цената е висока и за пенсионерите, и за семействата с деца и ученици“, посочват жителите на Твърдица.

Проблемът с транспорта се поставя всяка година на обществените обсъждания за бюджета. Въпреки уверенията на зам.-кметове, че ще проучат възможностите транспортната схема да бъде оптимизирана, до този момент това не се е случило.

„Каква е възможността да бъде създадена маршрутна линия до селото и комплекс „Меден рудник“, която да бъде обслужвана от „Бургасбус“ или пък да бъде предоставена на друга частна фирма“, питат хората.

Относно ремонта на пътя Твърдица – местност Батака жителите на селото коментират, че участъкът от Твърдица – жк „Меден рудник“, в района на конната база, е в много лошо състояние. Осеян е с много дупки и неравности, и не осигурява безопасността на движението. Хората настояват да бъдат взети мерки за ремонта на този участък и поддържането на пътя.

„Убедени сме, че решаването на транспортния проблем е решаване до голяма степен на проблемите с здравеопазването, образованието и социалната сфера на жителите на селото“, пише в заключение в писмото.

То е входирано за разглеждане от постоянните комисии по „Транспорт и морско дело“ и „Устройство на територията“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама