Живко Табаков: Визията на „Богориди“ зависи и от художниците, и от търговците

16:15, 28 юни 16 / Политика 25 527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Живко Табаков е общински съветник от Реформаторския блок, председател на Комисията по туризъм в местния парламент на Бургас. Той е съветник на министъра на туризма. По този повод той коментира пред медиите въпроса с новата визия на централната бургаска улица „Богориди“ и по-конкретно – подетата инициатива на хора на изкуството тя да бъде запазена в автентичния си вид, за да не се превърне в аналог на някои други улици по черноморските ни курорти,станали апотеоз на кича заради безбройните сергии на търговците, разположени там. Табаков съобщи и как вървят нещата със създаването на Организация за управление на туристическия район в Бургаска област. 

Г-н Табаков, новосъздаден инициативен комитет от архитекти и художници поде кампания с искане да се върне автентичният вид на ул. „Богориди“. Каква е вашата позиция по този въпрос?

Моята позиция трябва да бъде позицията на Комисията по туризъм. Ние не сме били предупредени за създаването на този инициативен комитет, но искам да отправя покана към представителите му – нека заповядат на следващото заседание на Комисията по туризъм, за да можем да изслушаме какви са техните цели, когато говорим за заведения, за ресторанти, изобщо за цялостната визия на улицата. В същото време ще инициираме срещи и със самите търговци. Много е важно улицата да се доближава максимално до автентичния си вид, защото тя поема голям поток от туристи, туристически ориентирана е. Трябва да бъде уважавано обаче както мнението на художниците и на архитектите, така и това на бизнеса. Да не забравяме, че има маркетингови и търговски трикове, с които се налага да се съобразим, защото „Богориди“ е и търговска улица.

Как може да се постигне този баланс между търговците и собствениците на имоти на „Богориди“?

Баланс много трудно може да се постигне, когато става дума за конкурентна среда, но това, което трябва всичките бургазлии да търсим в баланса, е добра визия, съгласие от страна на инвеститорите, защото няма да бъдат направени малко разходи в тази посока. Ако трябва, ще бъдат потърсени облекчения и в наемите – това не е ангажимент, който съм готов да поема, но ще трябва да принудим тези инвеститори да реинвестират средства от своите печалби. Ние търсим дългосрочност и затова така трябва да направим, че да бъде по-конкурентна самата улица.

Очаквате ли от тях самите да излезе някакво предложение за визията или вие ще им предложите варианти, около които да се обединят?

По отношение визията на самата улица знаете, че това е дългогодишен дебат, в който участват активно Община Бургас, хората, които живеят на „Богориди“ или имат някакъв бизнес там. За мен обаче е много важно да сме много внимателни и да не притискаме бизнеса, когато говорим за визия. Затова ние ще инициираме още дебати по отношение на тази конкурентност и смятам, че ще стигнем до най-правилните решения.

А смятате ли, че може поне сградите, обявени за паметници на културата, да си останат с автентичната фасада?

Мисля, че Община Бургас трябва да бъде много активна в този посока и когато говорим за някакво облекчение, да намерим механизмите как да насърчим или задължим собствениците на тези сгради да преправят своя автентичен вид.

В този ред на мисли влиза ли във вашата представа за този автентичен вид новият бетон, с който ще бъде подменена старата настилка. Около 15-ина дървета ще бъдат отсечени?

Бих казал така – със сигурност хората, които са работили в тази посока, разбират повече от мен. Това, че си позволявам да взема отношение по този въпрос, е важността да участвам в развитието на улицата като туристическа такава. А какви ще бъдат материалите, какво и как ще бъде разположено – на този въпрос трябва да отговорят архитектите, което са правили проекта.

А как вървят нещата със създаването на Организация за управление на туристическия район в Бургаска област, която инициатива вие подехте?

До края на годината трябва да има такава Организация за управление на туристически район. На редицата срещи, които направихме в неделя с министъра на туризма Николина Ангелкова, на кръглата маса бяха и представители на по-малките общини от област Бургас, които са в съседство с морските общини. Първо, те изразиха готовността и мнението си веднъж да участват в тази организация, и второ, тези общини се чувстват малки, незначими на туристическата карта и ние говорим за обединение, за да бъдат те, както е заложено, достатъчно големи, за да са разпознаваеми, и достатъчно малки, за да са добре управлявани.

Някакви конкретни срокове посочени ли са, докога трябва тази организация да стане факт?

В рамките на юли, август и септември ни предстои график със срещи с всички общински кметове. Предполагам, че до края на октомври месец, да не кажа и по-рано, трябва да имаме яснота. И от тук нататък ни е необходимо малко техническо време за нейното създаване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама