Кюрдът, задържан заради тероризъм на бургаското летище: Искам делото ми да се гледа във Франция

15:52, 28 юни 16 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Не искам да бъда задържан тук. Искам делото ми да се гледа във Франция. Невинен съм“. Това бяха думите на Микаил Аламис в съдебната зала. Днес в Бургаския апелативен съд се гледа жалбата му относно наложената мярка „задържане под стража“ за срок от 25 дни. Припомняме, че Аламис е арестуван на 17 юни на летище Бургас, като спрямо него има отправено искане за екстрадиция от страна на съдебните власти в Турция чрез Интерпол. Престъплението, за което той се издирва, за да бъде съден, е участие във въоръжената терористична организация ПКК и за извършване на терористични действия – въоръжено нападение на села през 1995 г.

На днешното заседание прокурор Георги Кузманов настоя срокът за задържане под стража да бъде удължен на 40 дни, тъй като е необходимо на турските власти време, за да могат да изпратят нужните документи по екстрадицията на обвиняемия.

Защитникът на Аламис адвокат Владимир Иванов пък посочи, че искането на прокуратурата е неоснователно.

„Считам и този срок (от 25 дни задържане под стража) за необоснован и за незаконосъобразен. Считам и това, че при едно евентуално производство по екстрадиция, съдът има основание да я откаже“, каза още адвокат Владимир Иванов и добави, че положението на клиентът му може да бъде усложнено в Турция заради политическите му убеждения и заради етническата му принадлежност. Той добави, че ПКК не е терористична организация, а националистическа организация на кюрдите.

„Не е тайна за никого отношенията на Турция към кюрдите“, добави адвокат Иванов.

Той поиска на клиента му бъде наложена най-леката мярка за неотклонение – „подписка“, като добави, че Аламис не може да бъде считан за терорист. Той има постоянен адрес във Франция, където разполага със собствено жилище, плаща си данъците и работи там.

В крайна сметка съдът не се съобрази с исканията на адвоката, нито с тези на прокурора, и остави в ареста за 25 дни Микаил Аламис.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама