Екип на „Спешна помощ“ мина под Еньовденския венец в Бургас (снимки)

13:19, 24 юни 16 / Любопитно 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неочаквано и за самите тях, екип на „Спешна помощ“ се включи в ритуала по минаване през венец от билки по случай днешния празник Еньовден. Това се случи в двора на Етнографския музей в Бургас по време на пресъздаване на обичая Еньова буля.

Докато деца от учебни заведения в Бургас минаваха през венеца, линейка спря пред входа на музея. От нея излезе медицинско лице със слушалки и чанта и започна да пита къде е припадналият. Никой не разбра за кого става въпрос.

Оказа се, че за същия адрес е подаден сигнал за мъж на 36 години, който се нуждае от спешна помощ. Такъв човек в музея не бе открит. Но за сметка на това медсестрата не пропусна възможността да премине през венеца за здраве.

7-годишната Анелия Пехливанова от ОУ „Братя Миладинови“ изигра ролята на еньовата буля в Етнографския музей. Тя първа мина през венеца, направен от 77 и половина билки. Последваха я десетки деца, учителки и всички присъстващи на ритуала, който по традиция се извършва в този ден като празник на природата и слънцето.

От музея казаха, че магическият обичай ще продължи през целия ден и призоваха всеки, който желае, да минете за здраве през венеца и да си вземе китка за късмет и берекет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама