Морето на Лозенец е чисто, на плажа в Черноморец вече всичко е законно

07:34, 04 юни 16 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Водата на плажа в Лозенец е чиста. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в Созопол. Преди няколко дни се появи информации, че морето там плюс това на още два плажа във Варна са трите най-мръсни по българското Черноморие.

„Много е важно да четем внимателно докладите на Европейската агенция по околна среда, защото данните там са от миналата година, ползвана е статистика от 2014 г. Днес излязоха първите проби от морето в Лозенец – водата е чиста“, заяви категорично Ангелкова.

Министерството и отговорните институции ще гарантират безопасността на плажуващите. Ще се правят проби навсякъде, където има съмнения за някакво замърсяване, дори и всяка седмица, ако е необходимо. Съгласно наредбата за безопасността на плажовете при три последователни отрицателни проби означава, че плажът е абсолютно годен, припомни Ангелкова.

Относно констатираното незаконно строителство на плажа в Черноморец, където преди дни се появи заведение с бетонни основи, сега всичко е приведено в законен вид. Това каза кметът на Созопол Панайот Рейзи.  

„Развалиха всичко, както трябва, в момента вече всичко е законообразно. Има строително разрешение, разрешително за монтаж, спазени са всички процедури, изобщо нещата са ОК там“, гарантира Рейзи.

За неохраняемите плажове по родното Черноморие министър Ангелкова информира, че са ги намалили – от 90 в края на март сега те са към 70. Продължават да се провеждат процедури с търгове с 30 % и 50 % по-ниска цена. Областните управители на Бургас и Добрич са дали схеми за водно спасяване на неохраняемите плажове и там ще има разположени спасители и медицински екипи.

Николина Ангелкова добави, че ще правят проверки на плажовете постоянно. Вчера лично тя е извършила изненадваща такава в Слънчев бряг. Впечатлението на пръв поглед, без уреди за измерване, е, че одобрената схема се спазва. Но огромният проблем е, че в зоната на концесията особено на северния плаж в курорта има доста частни имоти, където има поставени страшно много сергии. Затова е поставена задача на Съюза на собствениците и на Клуба на хотелиерите след края на сезона да се съберат и да предложат визия за развитието на Слънчев бряг, защото собствеността е смесена – има и общинска, и държавна, и частна. И всеки един от тях трябва да се ангажира с разрешаването на проблема с разполагането на временните обекти по всички тези смесени собствености, за да има една обща визия на курорта.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама