„Прочети стих, не чети пост” привлече много малки и големи жители на Бургас

12:22, 30 май 16 / Култура 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургазлии откликнаха на предизвикателството да оставят за момент мобилните си телефони и да прочетат стих. Инициативата се проведе пред Регионалната библиотека „П. К. Яворов“ на ул. „Ал. Богориди“. Дело е на клуб „България  за младите“. На всички желаещи бе предоставен избор между стихове на известни автори, които да прочетат и да се докоснат до магията на литературата.

Инициативата бе под надслов „Прочети стих, не чети пост” и се проведе за втора поредна година.

„Миналата година беше доста интересно. Много хора се спираха при нас. Решихме, че би било добре това да стане една хубава традиция и то точно през месец май – месецът, който е най-пролетният, с всички тържества за писмеността и културата“, сподели директорът на Регионалната библиотека Мария Бенчева.

Тя посочи, че тази инициатива е ориентирана най-вече към децата и младежите, тъй като не бива да се забравя, че четенето носи нещо много важно.

„Дори четенето на електронни книги носи нещо различно. Въпросът е, че трябва да четеш нещо със съдържание. Много е важно за нашето общество да бъдем по-грамотни“, добави Бенчева.

Всеки участник имаше възможността да получи подарък – абонаментна карта за библиотеката или книга.

По думите на Мария Бенчева, миналата година около 100 човека са получили читателски карти. Като цяло обаче хората  трудно се спират при подобни инициативи. Необходимо е да бъдат предизвикани. Впоследствие им харесва и откликват.

„Миналата година, когато ги предизвиквахме да прочетат някое стихотворение, те го правеха и даже искаха да прочетат още едно“,  каза още Мария Бенчева.

Инициативата бе подкрепена от зам.-председателя на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама