В Китен възстановяват легендата за Урдовиза на 1 юни

19:02, 27 май 16 25 672 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Легендата за хубавата и смела мома Стана Урдовиза, която дава името на залива Атлиман, ще бъде възстановена на 1 юни в Китен. Това съобщи за Topnovini.bg кметът на града Катя Вълчева.

От кметството са избрали датата не случайно – тогава се чества Денят на детето. Като актьори ще се изявят малчугани от местото училище, както и представители на скаутски клуб „Зеленика“ към училище „Братя Миладинови“ в Бургас с ръководители Иванка Димова и Диана Николова.

Детският празник ще се състои на самия Северен плаж в Китен, като от местното кметство са осигурили и аниматор, който да забавлява малчуганите.

„Каним всички деца от 17,00 часа на 1 юни да се забавляваме заедно на плажа в залива Атлиман. Приготвили сме им забавни игри и детско шоу по случай празника, така че всички да останат доволни“, каза Катя Вълчева.

Легендата за Урдовиза, както се е казвало древното селище, разположено на територията на днешен Китен, се разказва от поколение на поколение в морското градче.

Когато турският султан Мурад превземал странджанските селища, обсадил и черноморската крепост Урдовиза. Тъй като за него тази крепост била непревземаема, султанът решил да се омъжи за владетелката й - красивата болярка Стана Урдовиза. Владетелката се съгласила, но при условие, че султанът й подари като лично владение и освободи от данъци толкова села, колкото обиколи един бърз кон от изгрев до залез слънце, тръгвайки от Урдовиза и сключвайки кръга пак там. Султанът се съгласил.

Болярката решила да го надхитри и по нейна заповед странджалии оставили на няколко места добри коне. Сменявайки конете, девойката препускала цял ден и обиколилa почти цялата Странджа. Първият кон, препуснал и като последен, издъхнал от преумора под стените на крепостта пред северния залив на Урдовиза.

Султанът спазил дадената дума. Подарил селата на царицата като "царска земя", или Хасекия - от "хас" - чисто, свободно от данъци и "яка" - земя. Земята била освободена от всички данъци, освен димнина. А в чест на издъхналия жребец жителите кръстили северния залив с името Атлиман - залива на добрия кон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама