Държавата е безсилна да спре строителството в дюните на Иракли

18:15, 27 май 16 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Управляващите са безсилни пред строителството на ваканционните селища в дюните на плажа при река Вая в Иракли. Това става ясно от отговора на регионалния министър Лиляна Павлова по време на петъчния парламентарен контрол, предаде репортер на Topnovini.bg. Въпросът бе зададен от реформатора Гроздан Караджов, който бил провокиран от излъчен репортаж за строителни дейности на самите дюни и изгребване на пясък от плажната ивица на плаж, съседен на Иракли.

Административният съд в Бургас e отменил издадената от ДНСК заповед за спиране на строежите при плажа край река Вая и единствено Община Несебър могла да предприема някакви действия по случая.

"На територията на морски плаж „Иракли”, който се намира в землището на несебърското село Емона, има шест имота, за които има данни за наличие на дюни. За тези имоти няма одобрение и започнати процедури за разрешаване на строителство. Плажът „Иракли” и дюните към него няма риск да бъдат застроени, поне към този момент нямаме данни нито за клуб, нито за разрешение за строеж”, обясни Павлова.

По думите й обаче не такъв е случаят за съседния плаж, който се намира в същата местност Емона, в близост до плаж „Иракли” - плаж река „Вая”. "При река Вая има изградена локална пречиствателна станция, която е въведена в експлоатация през 2012 г. и обслужва ваканционните селища, които се намират на плажа", допълни Павлова и уточни, че през 2011 г. РИОСВ – Бургас съгласувал инвестиционни намерения за изграждане на ваканционни обекти в двата имота, които се намират непосредствено до плажа.

Главният архитект на Несебър дал разрешение за строеж за пет къщи в единия имот, после още за девет къщи, включващи рецепция, ресторант, спа център и басейн, а впоследствие има издадено разрешение за строеж на вилно селище с 14 бунгала, 3 склада и басейни.

Всички разрешения били издадени на две фирми – Емона 2000 ООД и ДАРС - Инвест. Все пак обаче имало проверка на РДНСК-Бургас, която показвала, че започнатото строителство е в нарушение на издаденото съгласуване и разрешението по ОВОС. Бил увеличен броят и размерът на сградите, които се изграждат и имало издадени заповеди за спиране на тези строежи през 2013 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама