Възраждат бургаския клуб „Киноенигма” след близо 15-годишна пауза

16:10, 27 май 16 / Култура 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Популярният навремето клуб „Киноенигма” в Бургас се възражда. Първата му прожекция ще се състои на 29 май от 18 часа в Зелената къща (ул. „Патриарх Евтимий” №9), съобщиха организаторите.

Първият дискусионен киноклуб в България е сформиран в началото на деветдесетте години на миналия век от журналистката Йорданка Ингилизова и група киномани. Той е създаден като естествена реакция на варварското разрушаване на Общинско предприятие "Кинефикация", лишило бургазлии от новите световни филми.

„Членовете на „Киноенигма“ искаха да гледат освен руска и американска „класика“, също така и европейско кино – Фелини, Висконти, Бертолучи, братя Тавиани... Те искаха и си припомняха времето, когато Бургас имаше три летни и четири закрити кинoсалона с удобни столове, с изящна за времето си озвучителна апаратура... Бяха направени панорами на иранското, испанското, румънското и на класическото италианско кино, на Луис Бунюел и др. Членовете на "Киноенигма" – като истински апостоли, ходеха да съобщават на приятели и съмишленици на седмото изкуство датите и часовете на прожекциите” - споделя дъщерята на основателката на киноклуба – Кристина Ингилизова, която стои зад идеята за неговото възраждане.

Сега този клуб отново започва да прави срещите си и по този начин става част от стартиралата през септември 2015 г. единна мрежа, наречена Българско кино общество.

Основната цел на киноклуба е да вдъхне живот на идеята за класическото споделено филмово изживяване, придружено от неформално обсъждане. Подобни кино общества съществуват в целия свят, включително на места като Непал, Пуерто Рико, Индия, Куба, САЩ и различни европейски държави. В България мрежата от киноклубове функционира като алтернативна възможност за зрителите да се срещат с недотам популярни заглавия и да се завърнат към споделено кинопреживяване.

За първата прожекция, която ще се състои тази неделя, е избран филмът „Какъвто бащата, такъв и синът” на японския режисьор Хироказу Корееда. Историята разказва за семейството на архитект, обсебен от мечти за успешна кариера. Един ден родителите разбират, че детето, което възпитават, не е родният им син, защото в родилния дом са подменили две бебета. Двойката трябва да реши дали да приеме обратно биологичния си син или да задържи детето, което е отглеждала като свое в последните шест години...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама