Фрегатите „Дръзки“ и „Верни“ в Атия ще бъдат изцяло преоборудвани

10:56, 27 май 16 25 871 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пълно възстановяване на способностите на двете белгийски фрегати "Дръзки" и "Верни", намиращи се на пристан във военноморска база Бургас край Атия, предвижда Министерството на отбраната. Това е съобщил командирът на Военноморските ни сили контраадмирал Митко Петев, цитиран от dnevnik.bg. Според него само по този начин фрегатите ще могат да бъдат използвани през следващите 15 години за участие в мисии и операции на НАТО.

В момента българските ВМС разполагат с три действащи фрегати – споменатите "Дръзки" и "Верни", както и "Горди". Те бяха закупени на преференциални цени от Белгия преди десетина години. И трите кораба бяха взети на старо след направен основен ремонт от белгийците. В днешно време обаче фрегатите вече са морално остарели за изискванията на Алианса.

Флотът ни разполага и с още една фрегата – „Смели“, която е от още по-старите кораби, произведени в бившия Съветски съюз. Тя, както и другите кораби в нашите ВМС от времето на Варшавския договор, не са оперативно съвместими със силите на НАТО, което прави невъзможно и участието им в колективната отбрана на Алианса.

Проектът на Министерството на отбраната за придобиване на два нови многофункционални модулни патрулни кораба ще позволи именно замяната на остарелите руски плавателни съдове, без да се нарушава боеготовността на ВМС.

"Чудесно би било, ако бъдещите два многофункционални модулни кораба, които Министерството на отбраната възнамерява да поръча, бъдат построени в България. Това би имало значителен икономически и социален ефект, като освен постъпления от данъци и такси, ще бъдат разкрити и около 400-500 работни места. Освен това, интегрираната логистична поддръжка на проекта ще бъде по-лесно осъществявана", казва контраадмирал Петев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама