Руснаци и румънци плащат луди пари за ловен туризъм в Странджа

17:37, 26 май 16 / Любопитно 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гости от Русия и Румъния идват редовно в Странджа на ловен туризъм. Това разказа пред Topnovini.bg доайенът в ловния бизнес Васил Табаков. Сред чужденците има посетители, които отсядат по три-четири дни в резиденцията на Ловно стопанство „Ропотамо“. Вместо да работят цяла седмица, те наблягат на ловната си страст, тъй като могат да си го позволят.

„Не допускат работата да им пречи на лова“, обяснява един от най-старите и опитни ловци в България и допълва, че всеки авджия открива собствената си муза в лова: „Едни търсят много стрелба, други – големи трофеи и рекорди, трети – изживявания и спомени…“

Първата стъпка за всеки един любител на лова е да се направи предварителна заявка за това, която се подава в горското стопанство в Приморско. Там тя се обработва и в едноседмичен срок става ясна общата цена – нощувки, храна и самия лов. Нощувка в ловната резиденция с включена закуска излиза 50 евро за единична стая, като за деца до пет години е безплатно. Обядът и вечерята се заплащат отделно - по 20 евро.

Ловът е разрешен през цялата година, като срокът за лов на мъжки екземпляри е от 1 септември до 31 януари, а на женски – от 1 октомври до 31 декември. След 30 октомври се прави 10 процента отстъпка от отстрелната цена за трофейни животни. Цената за ловен водач е 50 евро на ден.

Има възможност да се правят трансфери с микробус или лек автомобил, в зависимост от броя на ловците. Те могат да бъдат посрещнати на летище Бургас и след приключване на ловния тур да бъдат откарани обратно там, заедно с трофеите, ако желаят да си ги занесат за спомен у тях.

Разбира се, трофеите се заплащат и при всеки дивеч са различни критериите. При дивата свиня например трофеят се заплаща на база дължина на долните зъби – всеки милиметър е от значение. Важна е също и възрастта на дивеча – глиган до 1 година е 50 евро. За отстреляна дива свиня от 1 до 5 години цената скача на 100 евро.

Сред най-предпочитаните за отстрел животни в Странджа са елените. В стопанството годишно се отстрелват 10 благородни елена с трофейно тегло на рогата плюс горната челюст от 8 до 11 кг, 10 елена лопатара с тегло на трофея от 3 до 4 кг, 5 муфлона с рога по 70–90 см и 10–15 глигана с дължина на глигите над 22 см.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама