Златни пръстени на висши аристократи от 14-ти век показват на Акве Калиде

10:21, 26 май 16 / Любопитно 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Два златни пръстена от 14-ти век ще бъдат изложени от 1 юни в музейната експозиция на туристически комплекс Акве калиде, съобщиха от Общината.  Уникалните находки са открити при проучванията на минералния извор в древните терми Акве калиде.

Артефактите са открити в периода 1910 - 1911 година и представляват пръстени-печати, с които притежателите им - представители на най-висшите кръгове на Византия и Българското царство, са подпечатвали своята кореспонденция.

Пръстените са изляти от масивно злато с проба 23 карата. Първият е с тежест 28 грама. На печата е гравиран надпис на кирилица, който се чете: "ПЕТЪР ЕПИКЕРНИЙ И БРАТОВЧЕД ЦАРЕВ". Пръстенът датира от началото на 14-ти век и е бил лично притежание на царският братовчед и епикерний Петър. С титлата епикерний са удостоявани най-близките до царя лица, много често - негови роднини.

Вторият пръстен тежи 30 грама. На плочката на пръстена е гравиран кръстовиден монограм, който се разчита като "NIKHФOPOC". Името на притежателят е Никифор. Той вероятно е бил висш византийски аристократ и е хвърлил пръстена като оброк в извора в знак на благодарност за излекуването си от минералната вода на Акве калиде.

Находките са доказателство за динамиката на живота в минералните бани край Бургас през периода на средните векове. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама