Бургаският кмет като добрия самарянин – убеди министерството да отпусне още 300 хил. лв. за „Личен асистент“

13:10, 25 май 16 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавата ще отпусне допълнителни средства по програмата "Личен асистент" за Бургас. Това е договорено при проведен разговор на кмета Димитър Николов с новия министър на труда и социалната политика Зорница Русинова, съобщиха от Общината.

Русинова, която е бургазлийка, е поела ангажимент за осигуряване на още 300 000 лева за родния си град по тази програма. Това ще стане след 10 юни, при оптимизацията на бюджета, с който разполага този финансов инструмент за подпомагане на нуждаещите се.

Допълнителният ресурс ще позволи увеличаване на заплатените часове за обгрижване на болните от 2 на 6-7 за ден.

На практика по този начин се изпълват исканията на родителите на деца с увреждания, които днес излязоха на протест пред сградата на Община Бургас. Те възроптаха срещу новите условия в програмата, според които децата им ще имат право на финансова помощ за асистент за 40 часа месечно, което прави по около 2 часа на ден. На среща с тях излезе зам.-кметът Лорис Мануелян, който заяви, че застава зад тях. Майките обаче го атакуваха защо Общината е подписала новия договор и заявиха, че те няма да го направят при тези условия.

Протестът очевидно е накарал кметът Димитър Николов да реагира бързо и да обсъди въпроса с новия социален министър. Запознати коментират, че предвид високия пост, който заема в управляващата партия ГЕРБ, на него не му е отнело много време да убеди Русинова за отпускането на допълнителните средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама