Глобиха медицински център в Слънчев бряг, таксуващ 540 лв. за гипсиране на крак

19:14, 23 май 16 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдът в Несебър наложи глоба от 500 лв. на медицински център в Слънчев бряг за рекордно високи цени на медицинските услуги, пише сайтът dnevnik.bg. Официалният ценоразпис в центъра включва гипсиране на крак за 540 лева, поставяне на гипсова шина на ръка и за обездвижване на крайник - 400 лева, наместване на фрактура - 200 лева. Прегледите започват от 80 лева.

Ценоразписът бил публикуван в решение на Районния съд в Несебър, във връзка със становище на Изпълнителна агенция "Медицински одит", която е наложила глоба от 1000 лева за нарушение на Закона за здравето на медицински център в курорта. С решението си съдът е намалил наложената санкция на медицинския център на 500 лева (или по-малко, отколкото заведението таксува за един счупен крак), тъй като това било първо нарушение.

Глобеното здравно заведение е наследникът на бившата Курортна поликлиника в комплекса, преобразувана в Общинско търговско дружество за извънболнична специализирана медицинска помощ. Медицинският център бил ревизиран от държавната служба за медицински одит, след като пациент се оплакал от високата сума, която трябвало да плати за гипсиране на крак.

Според съда в Несебър, макар пациентът да е платил за оказаната му помощ по ценоразпис, в случая са нарушени икономическите му права, защото в издадената фактура не е посочено какви видове дейности са включени в понятието "медицински услуги" и каква е стойността на всяка една от тях, нито на отделните медикаменти.

"По този начин правото на пациента да разбере основанията за извършеното от него плащане за отделните манипулации, съответстват на утвърдения ценоразпис, дали посочената във фактурата цена не надвишава тяхната стойност и дали е следвало въобще да ги заплаща по силата на закона, при условие, че тези разходи или част от тях следва да се покрият от здравната каса, е нарушено съществено", се посочва в решението на съда.

За българите туристи в курорта част от цените са преференциални. Например поставянето на инжекция за тях струва 5 лева, докато за чуждестранните туристи е 10 евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама