Потвърдиха 3-те години затвор за ексшефа на „Бургасинвест“

16:45, 10 май 16 25 545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три години в затворническо общежитие ще изтърпи бившият директор на дружеството „Бургасинвест“ Атанас Щерев за катастрофата, при която загина 18-годишната Антоанета Димитрова. Това реши Бургаският апелативен съд, като потвърди присъдата на Окръжния съд в града в наказателно-осъдителната й част и я измени в гражданската й част. Въззивната инстанция увеличи размера на присъдените обезщетения  за претърпени неимуществени вреди от гражданските ищци от 80 000 на по 150 000 лв. за всеки от тях, както и размера на присъдената държавна такса от 6400 лв. на 12 000 лв. 

Инцидентът е от 5 януари 2014 година. Около 18.40 часа в на ул. „Д. Димов“, срещу бл. 37 в к-с „Зорница“, при управление на лек автомобил Щерев не намалил скоростта и не спрял преди пешеходната пътека, за да пропусне пресичащата по нея Антоанета Димитрова, блъснал я и 18-годишното момиче загива.

Производството пред Окръжния съд е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие и Щерев е осъден на 3 г. лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип и е лишен от право да управлява МПС за 5 г. Първата инстанция определя обезщетение в размер на 160 000 лв. за пострадалото семейство.

Апелативният съд напълно споделя извода на окръжните магистрати, че настъпилото ПТП е по изключителна вина на подсъдимия. Според петорната автотехническа експертиза, преди да тръгне по пешеходната пътека, Антоанета е била на неосветено място и Щерев е нямал обективна възможност да я види. При неосветено изходно място на пешеходеца водачът е имал техническата възможност да възприеме пострадалата на не по-малко от 40 м при опасна зона за спиране 36 м. В този смисъл Антоанета не е попадала в опасната зона за спиране на колата. Подсъдимият е можел да спре и да предотврати произшествието, тъй като скоростта, с която е управлявал автомобила – около 48 км/час, е била по-ниска от скоростта, при която водачът е можел да спре в зоната на реалната си видимост на къси светлини - 51 км/час.  Следователно той е имал техническата възможност да види пешеходката и да стори необходимото, за да предотврати удара. Като не е направил това, Атанас Щерев е проявил престъпна небрежност, разсеяност и невнимание на пътя, което е струвало живота на едно 18-годишно момиче.

Безспорно установено по делото е неговото желание и готовност да помогне за лечението на пострадалата, което е преценено от решаващия съд като смекчаващ отговорността факт.

Въззивният състав е приел, че деянието е с висока степен на обществена опасност предвид зачестилите напоследък катастрофи с човешки жертви в населените места, включително и на пешеходните пътеки. Това обуславя необходимостта от по-строга наказателна политика като един от факторите за ограничаването на тази неблагоприятна за съжаление тенденция, пише в решението на БАС. 

Според магистратите най-важният аргумент в тази насока е съдебната практика. Обществото най-силно се възмущава в случаите на допуснати ПТП след груби нарушения на правилата на Закона за движение по пътищата, каквото е и това, поради което именно в такива случаи съдилищата следва да постановяват ефективно изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

Въззивният съд обстойно е проверил гражданската част на обжалваната присъда и е преценил, че жалбата на подсъдимия и неговата защита за намаляване на обезщетенията се явява неоснователна, а тези на гражданските ищци и техните повереници следва да се уважат в пълен размер – 300 000 лв. общо. Според съда така определени по размер обезщетенията за неимуществени вреди съответстват на трайната съдебна практика по подобни казуси и най-вече на действителните морални болки и страдания на гражданските ищци.

Решението на Апелативния съд в Бургас е подписано с особено мнение от един от членовете на съдебния състав, според когото за реализиране целите на генералната и специална превенция на закона Атанас Щерев не трябва да търпи ефективно наказание „лишаване от свобода“, а да му се определи петгодишен изпитателен срок.

 Съдебният акт подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама