Седемметрова фигура на св. Георги се извиси в Поморие

16:01, 06 май 16 / Любопитно 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седемметрова скулптура на св. Георги Победоносец се извисява от днес в Поморие.  Официалното откриване на бронзовата фигура на светеца ознаменува началото на днешния 6 май – празник на Поморие. За да бъдат част от значимото събитие, стотици жители и гости на града се събраха в пространството пред едноименния манастир. Сред тях бяха и специалните гости от побратимените градове в Гърция, Турция, Румъния и Унгария.

Новооткритият символ на вярата и закрилник на Поморие получи благословия лично от Сливенския митрополит Иоаникий. „Всяко едно добро нещо оставя трайна следа не за дни, не за месеци, не за години, а завинаги, но само когато е направено с любов и вяра. Днес преди всичко трябва да благодарим на творците, които са се потрудили за създаването на този свят образ”, каза той. Негово Високопреосвещенство пожела на всички сили, здраве и дълголетие.

Самата идея за фигурата покровител  се ражда преди близо 3 години по предложение на Консултативния съвет по икономическо развитие и растеж към община Поморие. За целта бе учредена фондация, популяризираща културно-историческото и духовно наследство на града. По този начин проектът бе изцяло финансиран със средства от дарения, а реализирането му бе съпътствано от многократни консултации относно външния вид и позиционирането на монумента.

Четиримата изкусни творци, посветили цялото си време и енергия в създаването на внушителната фигура, са Христо Георгиев, Стефан Вепшек, Пенчо Шейтанов и Руслан Русев. Те бяха удостоени с плакети и грамоти – израз на признателност към всеотдайната им работа.

Дейностите по издигане на сложната композиция в близост до манастира „Св. Георги“ започнаха през месец октомври 2015 г., когато отделните елементи на фигурата бяха успешно транспортирани от столицата. Инсталирането продължи няколко дни, след което последва и цялостното облагородяване на прилежащото пространство. В резултат на всички тези колективни усилия и труд бронзовата фигура се извисява на близо 7 метра и тежи над 3 тона.

Тържественото откриване на скулптурата бе част от богатата празнична програма по повод празника на Поморие. От 11.30 часа утре програмата продължава с турнир по народни борби „Гергьовден“, който ще се проведе пред манастир „Свети Георги” за трета поредна годинa.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама