„Нефтохимик 2010“ стана финалист за Купата след драматичен мач

10:07, 30 апр 16 / Спорт 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отборът на „Нефтохимик 2010“ ще играе на финал за Купата на България, при това пред собствена публика. Това стана след драматична победа с 3:2 (25:21, 25:22, 31:33, 23:25, 16:14) срещу „Марек Юнион-Ивкони“ (Дупница). Мачът се игра пред 1000 зрители в зала "Младост" в Бургас, който е домакин на финалната четворка на турнира, съобщи bgvolleyball.com.

Пред погледите на препълнените трибуни бургаските волейболисти започнаха уверено и поеха инициативата от самото начало. Привлечените национали Николай Николов, Николай Учиков и Теодор Салпаров бяха в основата на силната игра на „Нафтата“, като те бяха отлично водени от капитана и разпределител на тима Иван Станев.

Отборът на „Марек“ опита да противодейства със своя жокер Цветан Соколов, но „Нефтохимик“ не изпусна преднината си и дръпна с 1:0 след 25:21.

Във втората част домакините отново взеха преднина, но в края играчите на „Марек“ се опитаха да направят гейма интересен и само грешка от сервис на младия Николай Манчев спря подема на дупничани. И в крайна сметка бургазлии направиха 2:0 след 25:22.

Гостите изобщо не се бяха отказали и в третия гейм дръпнаха с 5:1. След това Цветан Соколов взе нещата в свои ръце с най-силното си оръжие - сервиса, и „Марек“ увеличи аванса си на 9:4. „Нефтохимик“ успя да стопи голяма част от пасива си след серия от сервис на влезналия като резерва Стоян Златев (17:19). Играчите на Петър Дочев успяха да стигнат и до мачбол (24:23), но отборът на „Марек“ нямаше намерение да се предава. Краят на гейма бе повече от драматичен, като в крайна сметка след две бомби на Цветан Соколов от сервис „Марек“ се върна в полуфинала - 33:31.

В четвъртата част домакините първи успяха да се откъснат след помощ и от Фортуна. След сервис на Иван Станев, топката се закачи във филето и се превърна в ас за 3:1. След това либерото на тима Теди Салпаров получи жълт картон от главния съдия, но бургазлии дръпнаха със 7:4. Дупничани намериха пробив в посрещането на „Нефтохимик“, след като Ники Манчев затрудни със сервис Мартин Пенев, а това доведе до 8:7 за „Марек“. Момчетата на Найден Найденов продължиха да диктуват темпото и увеличиха аванса си до 16:13. Преднина, която се оказа достатъчна, за да бъде вкаран мача в тайбрек след 25:23.

В тайбрека „Нефтохимик“ започна добре, като дори резултатът стана 4:1. След корекция от втория съдия обаче главният рефер промени решението си и даде точка за „Марек“ - 2:3. След това дупничани дори поведоха с 4:3. Червен картон за щаба на „Марек“ обаче отново даде аванс на домакините, което определено им подейства като импулс (8:6). Николай Манчев с коварния си сервис обаче отново обърка сметките на домакините и „Марек“ поведе с 9:8. След това страстите се развихриха, съдията извади нова порция червени картони, а Пламен Константинов нахлу на терена, за да успокоява разбеснелия се треньор на дупничани Найден Найденов. В крайна сметка играта бе подновена при 10:10.

Ситуацията на терена в края приличаше на сцена от американски уестърн, а след края на двубоя, който бе спечелен по драматичен начин от домакините (16:14) треньорът Найден Найденов бе особено ядосан заради съдийските отсъждания. "Пет точки ни взеха, цели пет точки!", бяха упреците на треньора на Марек.

Иначе двубоят бе страхотна битка между диагоналите, като Цветан Соколов завърши с 37 точки (5 аса, 3 блокади, 51 % в атака), а Николай Учиков отвърна с 31 (57 % в нападение) за „Нефтохимик“.

Финалът е днес (30 април) от 17:30 ч, като съперник е „Добруджа 07“ (Добрич), който елиминира на полуфинала „Монтана“ след 3:1 гейма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама