Атрактивни соларни дървета „пораснаха“ и пред Бургаския свободен университет

14:33, 28 апр 16 / Любопитно 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският свободен университет (БСУ) е второто място в града, на което бяха монтирани соларни дървета. Припомняме, че първите в България такива дървета бяха инсталирани на площад „Тройката” в Бургас през месец февруари тази година.

Мястото на втората инсталация от този тип е избрана целево, за да обслужи нуждите на студентите от БСУ. Локацията е уникална и запомняща се, тя дава и нов облик на площадното пространство пред учебното заведение.

„Изключително сме щастливи от факта, че БСУ е второто място, на което се появиха тези модерни соларни инсталации. Всички добре знаете, че слоганът на нашия университет е „Новата идея в образованието“. Тези "слънчеви дървета" ще бъдат от изключителна полза за нашите студенти, които не само учат, но управляват собствени бизнеси“, каза ректорът на Бургаския свободен университет проф. дпн Галя Христозова.

Соларните дървета предоставят възможност едновременно да се зареждат 2 инвалидни колички и до 14 мобилни устройства. Пълният капацитет на зареждане на батериите се достига в рамките на три часа през деня. Атрактивните дървета предоставят и места за сядане, както и осветление през тъмната част на денонощието. Дизайнът и проектирането са на арх. Емил Бурулянов, а инженер е Мирослав Димитров.

„Интересът от страна на жителите към соларните дървета е много голям. Понеже дърветата са ситуирани в центъра на града, откъдето минават много хора, често забелязваме как те си зареждат телефоните. Забелязваме  вече и хора, които зареждат и инвалидни колички, което беше една от основните ни цели – да предоставим възможност за зарядна точка на тези, които са със затруднено предвижване“, коментира Мирослав Димитров.

Емил Бурулянов пък посочи, че подобни соларни дървета ще е добре да се инсталират и към Морската градина. По този начин ще се покрие целият маршрут по главните артерии на града. Това обаче за момента не може да се каже дали ще се случи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама