Миньорите от „Черно море“ си искат заплатите, кметът им обеща съдействие

13:52, 26 апр 16 25 604 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Напрежението сред миньорите от рудник „Черно море“ ескалира и те блокираха за около половин час пътя Бургас – Сарафово. Причината са обещаните, но неизплатени възнаграждения за месец февруари. Досега те са получили само по 200 лв. за посочения месец.

Миньорите тръгнаха със синдикалните си лидери към Община Бургас, за да потърсят съдействие от кмета Димитър Николов за решаването на проблема с неизплатените им възнаграждения.

"Извиняваме се, че не уведомихме по надлежен ред за затварянето на пътя за Сарафово, както и за намеренията ни да дойдем на среща с вас, но вече няма към кого да се обърнем. Много пъти сте ни помагали, никога не сте отказвали среща с нас, наясно сме, че проблемът не е във вашите правомощия, но се надяваме на подкрепата ви", заявиха протестиращите.

Те поискаха от Николов да разговаря с Министерствата на енергетиката и финансите за ситуацията в мината, за да се намерят решения на проблема. Хората се оплакаха, че не са получавали заплатите си от февруари и изразиха опасения, че въпреки разписаното споразумение, то няма да бъде изпълнено от собственика на мината.

"Споделям тревогите ви, виждам колко сте притеснени. Поемам ангажимента към тези от вас, които са жители на общината, да съдействам за осигуряването на алтернативна заетост. Няма как да се меся в дейността на частна фирма, но съм в комуникация с министрите на енергетиката и финансите за ситуацията. И въпреки че те нямат пряко отношение към неизплатените ви заплати, ще се търсят начини за решаването на проблема", каза кметът Николов.

Припомняме, че в началото на този месец 280 работници получиха предизвестия за съкращение, след като шефовете са им съобщили, че мина „Черно море“ затваря по икономически причини. От Инспекцията по труда са посетили мината и са съставили предписание до 20 април да се изплатят февруарските заплати. Досега обаче това не е изпълнено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама