Държавата осигури 35 млн. лв. за строежа на „Арена Бургас“

12:49, 30 мар 16 / Спорт 25 830 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството осигури 35 млн. лв. за строежа на многофункционалната спортна зала „Арена Бургас” в комплекс „Изгрев“, съобщиха от Министерския съвет. За целта се приема изменение на постановление от 2014 г., с което са предоставени 35 млн. лв. за реконструкция и модернизация на Зимния дворец на спорта в София, като парите се пренасочват за реализирането на „Арена Бургас”.

През изминалите години проектът за Зимния дворец в столицата не е реализиран поради възникнали административни процедури и производства. В резултат на това предоставените средства са вложени по банкови сметки на държавната фирма „Академика 2011“ и не могат да бъдат използвани за друга цел. Целесъобразно решение в създадената ситуация е средствата да бъдат инвестирани в алтернативен значим проект.

Община Бургас започна да реализирането проекта за изграждане на спортната зала „Арена“ през 2014 г. Общината осигури началното му финансиране, след което неговото реализиране беше спряно поради необходимост от дофинансиране и търсене на подходящ партньор за управление на проекта.

„Академика 2011“ ЕАД е 100 % държавно дружество, в чиито активи са едни от най-големите спортни обекти в България. Ползите за него от участие в проекта са свързани с придобиване на собственост върху спортното съоръжение, както и последващото негово управление. Тези цели кореспондират с провежданата от Министерство на младежта и спорта единна държавна политика в областта на младежта, спорта и социалния туризъм.

Припомняме, че обществената поръчка за строежа на „Арена Бургас” бе спечелено от обединение, в което фигурира фирмата „Водстрой 98”. Тя е свързвана с името на депутата от ДПС Делян Пеевски. Една от версиите е, че с прехвърлянето собствеността на залата на държавната фирма се цели отстраняване на близкото до Пеевски дружество от обществената поръчка, чиято обща стойност е 38,4 млн. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама