Иван Сухиванов спечели наградата „Христо Фотев“

21:07, 25 мар 16 / Култура 25 1367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Иван Сухиванов е тазгодишният носител на литературния приз, носещ името на поета Христо Фотев. Журито с председател Ваньо Вълчев е оценило неговата книга "Нямо кино" като най-достойна за наградата сред всички 108 кандидатствали творби в надпреварата.

„Благодаря за признанието. За мен Христо Фотев е гениален български поет, най-вече в способността си да озвучава словото. Само още един има такъв – това е Пейо Яворов. Способността словото да звучи по този начин, с този ритъм, с вътрешна сила. Мисля, че Фотев е уникален в това отношение. Смятам, че няма бургазлия, който да не обича Христо Фотев, харесват го и в цяла България“, каза Сухиванов веднага след като получи наградата.

Грамоти получиха за участието си в конкурса доц. Васил Славов за книгата "Звяр", Иван К. Иванов с "Предизвестена вест" и Пламен Панчев със "Среднощен реверанс". Приз за млад автор спечели Георги Гаврилов със своята дебютна поетична творба „Корабен дневник на книжната лодка“.

Наградите бяха връчени от зам.-кмета по култура и образование Йорданка Ананиева, председателя на Сдружението на българските писатели Михаил Неделчев и от победителя в конкурса през 2014 г. Йордан Ефтимов.

Стихове и спомени за Христо Фотев прочетоха и разказаха двама корифеи в своето изкуство – актьорът Досьо Досев и художникът Живко Иванов.

Поезия на Христо Фотев по модерен начин представиха четирима млади гимназисти.

По рано през деня на паметника на Христо Фотев в Морската градина бяха положени цветя от негови почитатели. Днес се навършват 82 години от рождението на поета. Датата може би не случайно съвпада с големия християнски празник Благовещение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама