Бургаски земеделци отбелязаха 137 години от рождението на Александър Стамболийски

12:03, 01 мар 16 25 575 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Членове и симпатизанти на Българския земеделски народен съюз (БЗНС), както и жители на Бургас отбелязаха 137 години от рождението на Александър Стамболийски. Те поднесоха венци и цветя пред паметника му в Морската градина.

„Това, което трябва да запомним за Стамболийски, е, че той е работил само за България и за българите. Не се е поддавал на чужди влияния. Той не е искал страната ни да влиза в никакви войни. Всички ние трябва да обичаме държавата и народа си, както и да сме истински българи, какъвто е бил и Стамболийски. Не трябва да се водим по интересите на чужди държави“, каза председателят на Областната дружба на БЗНС Дойчо Дойчев.

Александър Стамболийски е роден на 1 март 1879 година в Славовица, Пазарджишко. Републиканец и пацифист по убеждения, той остро се противопоставя на промените в Търновската конституция през 1911 година и на участието на България в Първата световна война.

Александър Стамболийски остава в историята като един от най-емблематичните водачи  на БЗНС и като министър-председател на България в периода 1919–1923 г. Той е жестоко убит на 14 юни 1923 г.  в родния си дом в село Славовица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама