"Шел" започва търсенето на нефт и газ край Силистар вече официално

12:49, 23 фев 16 / Политика 25 865 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и регионалният вицепрезидент на "Шел Експлорейшън енд продакшън Б.В." Айлин Уилкинсън официално подписаха договор за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-14 Силистар", предаде репортер на София Topnovini.bg.

"Лицензът ни позволява да направим оценка на потенциала за нефт и газ в България. Има голяма сигурност, но ще проучим цялата регулаторна рамка, за да действаме коректно", заяви Уилкинсън.

"Това е значима крачка за "Шел" в България. Вярваме, че през годините сме изградили добра репутация и сме постигнали добри взаимоотношения. Мисля, че вече сме спечелили и доверието на обществото", каза от своя страна Камелия Славейкова, представляваща компанията "Шел" в България.

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви след подписването, че изграждането на междусистемната свързаност на съседните ни страни и местния добив са крачките, които трябва да извървим.

"Още пред декември 2014 беше стартирана процедурата за проучване на дълбоко в Черно море. Благодаря на партньорите за проявения интерес и конструктивния диалог. Благодаря и за офертата на компанията, която ще вложи 18,6 млн. евро", каза още Теменужка Петкова.

Тя уточни, че цените за крайните потребители ще бъдат такива, каквито ги определи пазарът, а диверсификацията носи сигурност на доставките и възможност за развитие на пазара. По думите й първоначалните геоложки проучвания са много оптимистични. Уилкинсън допълни, че ще се направят още изследвания и проучвания, но това ще отнеме няколко години. Ако все пак срокът не стигне, той може да се удължава два пъти за по две години, стига България да е съгласна.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че колкото и скептици да е имало по темата, сега един от световните лидери на пазара на горивата влиза в Силистар.

"Надали някой може да коментира, че България не работи активно по диверсификацията на газ и петрол. Убеден съм, че това ще даде огромни предимства на газоразпределителя "Балкан". Затова ни трябва компания като "Шел", за да инвестира и да влязат 5-6 източника за газ в България. Радвам се, че всички процедури минаха по възможно най-прозрачния начин. Процедурите, когато се правят както трябва, не отблъскват инвеститорите, а напротив - привличат ги", каза още Бойко Борисов.

Петролният гигант "Шел" бе единствената компания, подала оферта в конкурса за проучване за нефт и газ в блок "Силистар", организиран от Министерство на енергетиката. Работната програма на "Шел" е за 18.6 млн. евро, без това да включва сондаж. В случай че бъде преценено, че има нужда и от такова проучване, компанията е предвидила и такава опция. Държавата ще получи от петролния гигант бонус в размер на 4.3 млн. евро.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама