Бургазлии видяха през очила какво се случва, ако съчетаят любовта с много алкохол

15:38, 14 фев 16 / Любопитно 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днешният православен празник на лозарите и кръчмарите Трифон Зарезан в комбинация с католическия Св. Валентин в чест на любовта предполагат значителна употреба на алкохолни напитки и от любителите на виното и ракията, и от влюбените. Какво обаче се случва, ако се злоупотреби със спиртните питиета – това разбраха десетки посетители на един от бургаските молове. Те имаха възможността да се включат в демонстрация за влиянието на алкохола върху човешкия организъм като част от кампания под мотото „Вино и любов”.

Представители от Общинския съвет по наркотични вещества и доброволци от Българския червен кръст бяха приготвили очила за симулация на употреба на алкохол. Очилата, осигурени от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас, използват специална технология, която позволява на носещите ги да разберат как различните количества алкохол влияят върху баланса, зрението, времето за реакция и преценката им. С лесни активности като ходене в права  линия, седене на един крак, хващането и хвърлянето на предмети участниците разбраха колко неадекватни и опасни реакции могат да имат при злоупотреба със спиртни напитки.

„Стремейки се да говорим за незаконните наркотици, ние пропускаме да споменем за легалните наркотици, които спокойно можем да се купим от близкия супермаркет, от магазина, от аптеката. Затова решихме да кажем на младите, че има и други форми на развлечение освен употребата на алкохол. Идеята ни е да свържем и любовта, и виното, като кажем, че те вървят ръка за ръка, но в умерени количества, защото човек се пристрастява и към двете“, обясни Славейка Николова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Бургас.

Анкета, проведена през ноември миналата година, е показала, че първата употреба на алкохол се случва на 9-годишна възраст. Масово спиртни напитки започват да се поемат на 13-15 години, т.е. от учениците в 7,8 и 9 клас. Това се свързва с първите по-свободни купони, на които родителите разрешават на децата да присъстват. Проучването е установило също, че младежите не приемат бирата и виното за алкохол. За тях в тази категория попадат само твърдите спиртни напитки – ракия, водка, уиски и т.н. В тази връзка на подрастващите трябва да се обърне по-голямо внимание, че и по-слабите на градус питиета също водят до вредно пристрастяване.

Кампанията продължава до края на този месец, като тя ще включи и агресивното поведение вследствие употребата на алкохол и наркотици, което може да се прояви и в семейството, и в училище, и на улицата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама