Бургаският губернатор заряза лозата в Сунгурларе, Йордан Катърджиев стана цар

14:22, 14 фев 16 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител на Бургас адвокат Вълчо Чолаков заряза лозата на днешния празник Трифон Зарезан в Сунгурларе. Губернаторът избра да се включи в традиционните празненства по повод  14 февруари – Денят на лозаря и винаря, именно в тази община, където се произвеждат едни от най-добрите алкохолни напитки в региона. 

В Сунгурларе за 24-ти пореден път бяха наградени най-добрите производители на домашно бяло вино. Повече от 30 участници се включиха в надпреварата и отново показаха  невероятните традиции, които този регион има в производството на божествената напитка. За цар на лозята бе провъзгласен Йордан Катърджиев.

След награждаването  присъстващите спазиха и старата българска традиция за зарязване на лозето. Водосвет за здраве отслужиха духовници от българската православна църква.

„Лозарството и винарството в тази община ще царуват винаги, защото тук хората добре знаят смисъла на българската поговорка, че лозето не иска молитва, а иска мотика. На това ме учеха и моите баба и дядо, когато като дете ме водеха на семейните лозя и ме включваха в работата. Продължавайте да пазите традициите, да учите децата на труд и да предавате тайната на доброто вино на бъдещите поколения“ - пожела областният управител Вълчо Чолаков.

Сред официалните лица на празника бяха и местният кмет Васил Панделиев, зам. областният управител Владимир Крумов, народни представители, кметове от региона и представители на местна администрация.

14 февруари се тачи по българските земи като Свети Трифон - покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите, наричан още Зарезан, защото се празнува в началото на подготвителния сезон - когато се започва резитбата на лозята. Обичаят повелява в празничния ден стопаните, които имат лозя, да "зарежат" няколко пръчки, после да полеят корените на лозата с вино.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама