Бургаска ученичка написа есе за миграцията и ще пътува до Брюксел

18:42, 13 фев 16 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шестокласничката Магдалена Севделинова Виденова от ОУ „Св. Климент Охридски” в Бургас спечели пътуване до Европарламента в Брюксел. Момичето впечатли журито в седмия национален ученически конкурс, който тази година беше посветен на миграцията.

Бургазлийката е сред 14-те отличени участници от двете възрастови групи, които евродепутатът Мария Габриел награди на тържествена церемония в Дома на Европа в София. Магдалена е сред победителите в категорията за есе на тема „Лицата на миграцията”, въпреки че е на по-малка възраст от съперниците си. Другите участници в тази категория са в 8-9 клас.

В творческото съревнование премериха знания 140 ученици от цялата страна. Във втората категория се състезаваха ученици от 10-12 клас, които изработваха мултимедийна презентация на тема „Миграцията към Европа: можем ли да превърнем предизвикателствата във възможности?”.

„Голямо постижение е смелостта на учениците да дадат отговори на предизвикателствата, свързани с миграцията, да дадат идеи за решения и потърсят онези човешки добродетели, които позволяват да защитаваме европейската и българската ни идентичност. Техните разсъждения отразяват сериозните въпроси, които дискутираме и в Европейския парламент. Те критикуват, съветват, подкрепят, отправят послания за солидарност. Включвайки се в конкурса, учениците показаха колко е важна повишената информираност по темата за миграцията – само познавайки нейните измерения и специфики, можем да имаме обективно мнение“, заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел.

Освен Габриел в журито бяха още авторитетни имена – ръководителят на Мисията на Международната организация по миграция в България Радослав Стаменков, проф. д-р Анна Кръстева – директор на Центъра за европейски бежански, миграционни и етнически изследвания, Надя Барух – директор и главен редактор на националното издателство за образование и наука към МОН „Аз Буки”, и доц. д-р Николай Попов от катедра „Международно право и международни отношения” в Югозападния университет „Неофит Рилски”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама