Промените в ЗМВР застрашават сигурността в България, смятат бургаски охранители

17:57, 12 фев 16 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Предложените промени по отношение на статута и социалния пакет на служителите по Закона за МВР считаме за несоциални, демотивиращи, засилващи несигурността в сектор „Сигурност”, а от там и за заплаха за сигурността на България”.

Това заключение правят от сдружение „Синдикат охрана” в Бургас в становище, изпратено от тях до Министерството на правосъдието относно Проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР. В депешата се посочват редица становища, предложения и забележки по конкретни текстове в Закона.

На първо място синдикалистите посочват, че вътрешният министър не може самостоятелно да внася закона без съвносителство с министъра на правосъдието. Това лишавало МВР като работодател и синдикатите като служители на това министерство да обсъдят в изискуемия социален диалог промените, касаещи социалните и трудовите им права. Това от своя страна ще доведе до възникване на колективни трудови спорове и загуба на много време и усилия и от двете страни за разрешаването им.

Синдикалистите недоволстват и от промените в заплащането на извънредния труд, който ще се намали с 97 часа според техните изчисления.

Настоява се от проектозакона да отпаднат и множество параграфи – 51, 52, 53, 63, 62, 79, 80, 81, 82, 86, 88, 89, 30, 34, 37.

Според синдикалните членове и служителите, работещи по ЗМВР, с предстоящите промени се ограничават гражданските им права. Посочва се, че трябва да бъдат постоянно на разположение в извънработно време и в почивни и празнични дни; да работят в рискова среда с психичноболни, наркозависими, затворници и др.; липса на пълноценно физическо и психическо възстановяване на служителите и т.н.

В заключение от „Синдикат охрана” уверяват, че биха подкрепили една истинска и добре мотивирана реформа с конкретни доводи, очакване резултати и ползи за обществото. Но предложените сега премини в ЗМВР по отношение на държавната служа нито гарантират постигане на ефективност в работата на ведомствата, нито показват уважение и осъзнаване важността на служителите в сектор „Сигурност”. Синдикалистите прогнозират, че промените в „социалния пакет” ще се превърнат в демотивиращ фактор и ще доведат до вълна от напускания.

Становището е подписано от Петко Чалъков, председател на синдикат „Охрана“ в Бургас. Припомняме, че през ноември миналата година МВР служителите от сектор „Сигурност” протестираха против промените в ЗМВР. В Бургас те няколко пъти блокираха движението на ул. „Хр. Ботев”, въпреки че нямаха разрешение за това, което вбеси ръководството на Областната дирекция на МВР в лицето на неговия директор ст. комисар Калоян Калоянов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама