Първите в България соларни дървета „поникнаха” в Бургас

15:24, 12 фев 16 / Любопитно 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Иновативните за България соларни дървета „поникнаха” в Бургас. Те са разположени на площад „Тройката” близо до подземната улица. Инсталациите са нещо като продължение на проекта за соларната пейка, която беше открита до сградата на бизнесинкубатора през септември миналата година. И чрез двете бургазлии могат да зареждат своите мобилни устройства от слънцето. Разликата е, че дърветата захранват с енергия и инвалидни колички – нещо, което го няма никъде по света.

„Проектът е пилотен както за Бургас, така и за България, поради сложната и флуидна форма на инсталацията. От дърветата може да се зареждат мобилни устройства, инвалидни колични. Те са удобни места за сядане, работна площ и ефектно осветление през нощта. Футуристичният им дизайн няма аналог до момента“, обясни бургаският архитект Емил Бурулянов, който е проектант както на соларните дървета, така и на пейката.

С елвръзките, соларните панели, захранването и цялостното функциониране на дърветата е натоварен инж. Мирослав Димитров. За конструкцията, сглобките и монтажа са се погрижили Камен Станков, Александър Павлов и арх. Иван Палазов.

През деня соларните дървета преобразуват слънчевата енергия, получена от фотоволтаичните панели. Част от нея се използва директно за зареждане на свързаните в момента устройства, а останалата част се съхранява в акумулаторния блок. По този начин има възможност за едновременно зареждане на 2 инвалидни колички и до 14 мобилни устройства посредством USB. Пиковата мощност на соларната инсталация е 1800 вата, а неизползваната енергия ще се съхрани в акумулаторен блок с капацитет 4,8 киловатчаса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама