Бургаско сдружение иска Посетителски център за айтоския генгер в парка

10:14, 12 фев 16 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сдружение за опазване „Една природа” - Бургас иска да създаде Посетителски и образователен център в сградата на бившия Младежки център в айтоския парк "Славеева река". Сдружението е изпратило подробна оферта за намеренията си за пустеещата общинска сграда до кмета Васил Едрев, съобщиха от Община Айтос. Предложението ще се гледа от Общинския съвет на сесията в края на този месец.

Възраждането на заключения Младежки център е мисия възможна, става ясно от идеите на природозащитниците. Те искат да обновят сградата и да привлекат млади хора и ученици от местните училища с дейности, които да спомогнат за създаването на интерес към образователно и кариерно ориентиране, на базата на уважение и гордост към родното им място и култура.

Идеята е създаването на Посетителски център за айтоския генгер на три етапа - ремонт на сградата, създаване на посетителска и образователна експозиция за генгера и биоразнообразието в района и създаване и провеждане на детски образователни програми, изложби, конкурси и събития.

Сградата е общинска собственост, разположена до Етнографски комплекс „Генгер” като негово продължение. През периода 2005-2006 г. по програма ФАР „Местни инициативи” беше реновирана, за да се използва като Младежки център за социална интеграция на млади хора в неравностойно положение. Целта на проекта - излизане от дългосрочна безработица на млади хора, чрез усъвършенстване на професионалните им умения и осигуряване на възможности за временна трудова заетост. В годините след приключване на проекта обаче сградата запустя и взе да се руши.

Сдружение „Една природа” е готово да направи ремонта на общинския имот за собствена сметка. Ще е необходимо да бъдат отстранени течовете на покривната конструкция, а стаите да бъдат пребоядисани. Сдружението обещава още районът около сградата да бъде почистен, облагороден и поддържан.

В експозицията, която ще бъде подредена, централно място ще бъде отделено на айтоския генгер. Плановете са да има кът на неговия откривател - проф. Ст. Георгиев, с описания за природозащитния му статус. Генгерът е включен в последното издание на Червената книга на България, което организаторите ще представят с оригинални рисунки и документи. Ще има и подробна информация за това как се е използвал в бита на хората през годините.

Организирането на временни изложби и покана за гостуване на пътуващи изложби с подходяща тематика е другата идея на Сдружението. В пространството зад сградата пък ще се оформи зелен кът с интересни диви растения и билки. Той ще бъде основата за организирана „класна стая” на открито с интерактивни информационни модули. Там учениците ще могат да провеждат уроците си по ботаника, биология и екология.

Образователните програми, които ще се разработят специално за посетителския център и за айтоския генгер, ще включват занимания за различни целеви групи. Основно това ще са учениците от 1-ви до 8-ми клас. Ще се организират специални събития за отбелязването на Седмицата на гората и други празници от екологичния календар, ученически конкурси за генгера, за лого на Посетителкия център, фотоконкурси и т.н.

За семействата с деца ще бъдат организирани специални ателиета в почивните дни. Една от дейностите на Посетителския център ще бъде разработването на специални тематични празнувания на детски рожден ден. Тези и още интересни предложения споделя в писмената си оферта до Сдружението. Всички те са свързани с редкия растителен вид генгер, който единствено Айтос има предимството да притежава на своя територия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама